2010 Julekalender DAG 19: Omprogrammering

Fra det øyeblikket vi er født blir hjernene våre programmert av voksne: “Ikke gjør ditten” “Ikke gjør datten” “det er rett” “det er galt” osv. Foreldre gjør dette selvfølgelig av beste intensjon, og med det de mener er riktig. Det fungerer nesten som en datamaskin hvor informasjon er lagret i minnet, og gjentar seg dag etter dag, igjen og igjen. Som en datamaskin er informasjonen lagret i minnet og gjentatt dag etter dag, om og om igjen. Når vi er programmert kan det være vanskelig å forandre noe som vi – på grunn av programmeringen – tror er helt normalt.

Men, ved å se på måter å forbedre sinnet på, kommer vi et skritt nærmere drømmen vår hver dag. Med små forandringer kan vi hele tiden forbedre måten vi lever på, men om vi kun tar imot det som er gitt oss, og ikke tar nytte av det, så vil det alltid holde seg på samme nivå.

La meg illustrere med noen eksempler.

Jeg, akkurat som de fleste andre var redd for å snakke i store forsamlinger. Jeg ble kald og klam i hendene, pulsen økte og jeg begynte nesten å sabotere for meg selv. Men nå etter jeg har holdt utallige seminarer og wokshops, så har jeg omprogrammert hjernen min til å forstå at det ikke er noe farlig. Idag er hjernen min omprogrammert, og jeg blir gira og glad når jeg skal på scenen!

Finnes det noen sannheter som du tror på, som du tar for gitt og som “alle andre også har”, men som holder deg tilbake? Med kun LITT justering i tankegangen din, eller i programmeringen din, kan du endre de sannhetene og få mer ut av livet ditt.

Et godt eksempel er når du sier til deg selv: “Jeg klarer ikke å slutte å røyke, men det greit, for alle andre røyker, og klarer heller ikke å slutte, så da kan det jo ikke være SÅ farlig…”.  Prøv ut denne sannheten istedet: “Jeg klarer å slutte å røyke når som helst. Det er lett som en plett. Det eneste som trengs er å fysisk la vær å ta røyken opp til munnen en stund, så minker suget, og vips så er jeg blitt kvitt den dødelige røyken som får tennene mine gule, huden stygg, dårlig energi, dårlig døgnrytme osv osv – lista er lang”

Love

Morten

Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below