2010 Julekalender DAG 20: “8 Måter å Bygge Selvtillit på”

Akkurat nå er det egentlig lille julaften, men det er julekalender nr. 20, rett og slett fordi jeg har hengt etter. Først hadde jeg tenkt til å ramse opp alle (for øvrig relativt gode) unnskyldningene jeg har til å ikke ha vært 100% oppdatert på julekalenderen, men så tenkte jeg; Morten, hva slags eksempel setter det? Skal du virkelig gi opp med en halvferdig julekalender… NO WAY!

Jeg tar det heller som et læringspunkt, ser på det positive ved at jeg har lært noe + jeg får testet min dedikasjon til min visjon og jeg lærer enda mer ved å skrive om ting jeg brenner for. Damn, for en reframe 😉

Så mens jeg skriver dette er klokka 03:31 natten til selve julaften. Jeg har ikke mindre enn 5 blogposter foran meg, og jeg har bestemt meg for å bli ferdig, koste hva det koste vil!! 😀 Alt for deg, selvfølgelig <3 – Men seriøst, siden du har begynt på lese dette, og jeg har jobbet så utrolig hardt med det, så kan du gjerne skrive en kommentar, ønske meg god jul eller enda bedre; implementere ideene mine i livet ditt, og steppe opp! 😀 Er det en deal? –Konge!

Og vi LEKER ikke julekalender! Nå skal jeg begi meg ut på er såpass stort tema som ”Hvordan du oppnår selvtillit”

selvtillit supermann

Først og fremst skal jeg skrive kort om fordelene med god selvtillit (ja, det er nok en selvfølge)..

–          Man blir mer attraktiv for andre mennesker.

–          Man tapper inn til ressurser som ellers er hemmet.

–          Du skaper et bedre selvbilde.

Jeg har lenge trodd at Selvtillit er noe man må fortjene – slik er det ikke. I 1998 dro jeg til Afrika med moren min og mine tre søstre. Jeg husker veldig godt første gangen jeg plukket lime fra et tre. Jeg lekte litt med limene og kastet de i luften. Så på et punkt bestemte jeg meg for at jeg skulle lære å sjonglere i løpet av dagen. Det var ikke et spørsmål om jeg ville klare det eller ikke. Jeg bare skulle lære å sjonglere iløpet av dagen. Punktum.

Spør deg selv. Er det større sannsynlighet for at jeg klarte å sjonglere den dagen det med den innstillingen jeg hadde? Eller hadde det lønt seg for meg å si ”kanskje,. Muligens, håper at jeg klarer det iløpet av dagen”? – For meg var det allerede et faktum. Det var ikke noe annet alternativ. Og, ja. Jeg klarte å sjonglere med tre lime den dagen.

Her er to KRITISKE læringspunkter fra den korte lille historien: Jeg hadde selvtilliten FØR jeg hadde kompetansen(!), og jeg fulgte min selvtillit opp med handling!!

Med andre ord; du trenger ikke å rettferdiggjøre selvtilliten din med erfaring. Du trenger ikke ha bevis på at du kan noe før du er selvsikker på området. For selve selvsikkerheten er bare en følelse av sikkerhet og/eller trygghet. En tankemåte. Altså, det er abstrakt. Ser du den? Du trenger altså ikke å kunne noe for å ha selvsikkerhet på området! Tenk over det! J

Erfaring er selvfølgelig bra det, for det kan gi deg mer av følelsen og tankemåten kalt: Selvtillit, men det er ikke nødvendig i det hele tatt, for selvsikkerheten kommer innenifra, og du kan kreve det når som helst ved hjelp av følgende 8 teknikker.

Her er 8 måter å øke din selvtillit på.

  1. Visualisering. Se for deg at du nailer det. Du trenger ikke kunnskap, når du kan bruke fantasien til å se det for deg. Det er en visualiserings-oppskrift på både god og dårlig selvtillit. Enten kan du se for deg selv både lykkes og mislykkes, eller du kan velge å utelukke alt annet enn suksess. Og visualisere det, og KUN det. Det krever mental trening og disiplin i starten, men såpass motivert er du 😉 Du tar rett og slett kontrollen over din egen fantasi.  Hjernen går ofte på autopilot, men du har alltid muligheten til å visualisere ”empowering” og ressurssterke ting – Her er et ekstra tips til visualisering. Om du tar deg selv i ø fantasere om å mislykkes, så STOP, ”SPOL TILBAKE” (Det il si at du visualiserer at du spoler det tilbake, sletter det og spiller inn ny, positiv visualisering) og begynn på nytt.
  2. Gjennomfør. Det er derfor det heter selv-TILLIT, fordi det er basert på å gjennomføre noe man sier at man skal. Derv ordet selvtillit. Du skaper tillit til deg selv hver gang du gjør noe du sa du skulle gjøre.
  3. Snakk selvsikkert. Dette falle under ”fake it to you make it” kategorien. Man kan høre om folk er selvsikre eller ikke. Om de er usikre osv. Velg selvsikre ord. Si det SKAL jeg gjøre, istede for muligens, så er det større sjanse at det skjer. Og man skaper selvsikker følelse også!
  4. Metaforer. Ordene man bruker har en stor influtelse på oss. Ta vekk ordene ”kanskje”, ”mulig” og bytt ut med ”Selvfølgelig”, ”YES”, ”SKAL”, Kommer til, osv. Snakke som om du allerede var selvsikker.
  5. Beveg deg mer selvsikkert. Det finnes noen konkrete ting du kan gjøre for å fremstå som mer selvsikker (lene på et ben, smile, puste rolig, brystet og hodet opp osv), men den virkelige forandringen kan du ikke gjøre bevisst. Om du virkelig er hardcore og ønsker det beste av deg selv, så ville jeg studert Rob Brinded sitt materiale. Han er ekspert på å skape radikal forandring i bevegelsen – underbevisst.  ”Motion creates emotion” – et av Anthony Robbins slagord. Når du beveger deg, vil sinnet følge etter I same manøver. Ønsker du å ha det gøyere, prøv å smil- Ønsker du å være fokusert, prøv å se fokusert ut. Det hjelper.
  6. Musikk– Sett på musikk du elsker og la det pumpe opp blodet ditt på en god måte.
  7. Minn deg selv på tidligere seire og suksesser. Jeg har skrevet om det før, for det er så viktig! Skriv daglige eller ukentlige små seire. På den måten kan du se hvor flink du selv er og selvtilliten din vokser. Heng opp sitater, diplomer, bilder og andre påminnere på at du har oppnådd masse, for det har du! 😉
  8. Snakk i forsamlinger. En av de beste måtene å bygge selvtillit på, er å snakke i forsamlinger. Enten det bare er hjemme under julemiddagen, eller foran en stor forsamling. Ta ordet, og snakk til en gruppe. Du vil føle deg mer selvsikker.

Love

Morten

For en lengre post om selvtillit, skrevet av Knut Johannesen på denne bloggen, gå HER.

Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below