De 6 menneskelige behov – Oppnå et rikere liv!

Lallabødis! .. eller hei!

Hvordan går det? Velkommen tilbake her til min fantastiske blogg! 😀 Idag har jeg noe ekstraordinært kult å dele med deg! Som du kanskje har fått med deg nå er min visjon å bli verdens beste life-coach, noe som resulterer i at jeg studerer en hel del coaching og selvutviklings-teori. Mitt kanskje største idol er Anthony Robbins, som jeg igjen har brukt 3 timer av mitt liv på å studere. Jeg så på et seminar som jeg har sett 4 ganger før, men denne gangen sammen med Nicholas, som er en coach i SpeedUpLife, og som bl.a. har møtt og studert Sofia Manning, og hennes verker veldig nøye. Selvfølgelig hadde jeg penn og papir, jeg blir lett engasjert, og igjen er jeg gira som et hoppetau! Jeg vil dele med deg det Anthony Robbins mener er de seks menneskelige behov, og mine tanker om det.

Tony Robbins mener all handling er drevet av instinkter om å utfylle en eller flere av de 6 grunnleggende behov hos mennesker. De 6 behovene er (usortert rekkefølge):

  1. Trygghet/Sikkerhet (vi vil alle ha komfort. Og mye av komforten kommer av trygghet og sikkerhet)
  2. Forandring/avveksling/mangfoldighet (paradoksalt nok vil vi også ha nok usikkerhet til å forsyne oss med krydder og forandring i hverdagen)
  3. Viktighet/Betydelighet (Som jeg har skrevet så mange ganger før. Vis folk at de betyr noe, og du vil bli likt bedre. Alle vil føle at livene deres betyr noe. At det er viktig. Det verste marerittet er å dø uten at livet ditt har betydd noe for noen)
  4. Kjærlighet (Denne er vel selvsagt? 🙂 Vi ønsker å elske og bli elsket. Vi ønsker å bli tatt vare på og ta vare på andre. Føle oss knyttet til andre)
  5. Vekst (Forbedre seg, å vokse og å gjøre framskritt. Enten åndelig, intellektuelt eller fysisk)
  6. Bidrag/innsats (Behovet for å bidra med noe av verdi til andre. Tanken om at man har gitt noe videre)

Forskjellige mennesker verdsetter de forskjellige behovene ulikt. Noen syns kjærlighet er viktigere enn sikkerhet – andre motsatt. Om man skal leve et fullverdig liv, mener Tony at alle behov er nødt til å bli tilfredsstilt positivt til en hver tid. Det er forskjellige måter å tilfredsstille sine behov. Noen kan oppnå behovet betydelighet ved å være med i en kriminell gjeng, hvor de hele tiden krever respekt, andre kan få betydelighet ved å kjøpe dyre bilder og fete klær. Alle har sine individuelle måter å utfylle behovene sine på. Ikke tro at din måte er lik som naboens.

Det er nemlig to valg man tar hver eneste dag:

  • Hvilke behov verdsetter du mest?
  • Hva gjør du for å møte dine behov?

Om du kan forandre eller styre svarene på de to spørsmålene kan du oppnå hva som helst!

Og, guess what! Jeg vil at du skal tenke over hvilken av behovene du setter høyest. Hva syns du er viktigst? For å gjøre det lettere, spør deg selv dette spørsmålet “Hva handler live om?”. Nå som du vet hvilket behov du verdsetter mest kanskje du ser at det er noen andre behov du er nødt til å prioritere for å bedre livskvaliteten din. Spør deg selv “hvilke behov trenger jeg?” “Hvilke har jeg overflod av” og “hvilke har jeg ikke så mye av?”

Vips! Så vet du hva du må jobbe med. Denne lille øvelsen kan gi deg mere retning i livet. For husk at forandring kan skje på et KNIPS! Det er nevroner i hjernen som lager nye baner for nye tankemønstre. Så enkelt kan du gjøre en MASSIV forandring. La meg forklare med en illustrasjon.

http://www.lowfares.com/blog/wp-content/uploads/2009/06/bora-bora-landscape.jpg

Lat som bildet over er livet ditt. Når jeg ser på dette bildet ser jeg et fantastisk landskap med UTROLIG mange muligheter, farger, fine linjer og alt mulig. Men problemet er at det eneste du ser er de skyene til høyre i bildet. Du fokuserer så mye på de skyene, og hvordan de IKKE burde vært i bildet, at i ditt hodet ditt ser bildet slik ut:

http://static.panoramio.com/photos/original/9273665.jpg

Selv om du kanskje innerst inne VET at det første, vakre bildet er riktig. Derfor er det utrolig viktig å finne det rette fokuset i livet. Se på de 6 behovene og spør deg selv; “Hva burde jeg fokusere på for å oppnå et rikere liv?”. Om du fant ut noe, eller har lyst til å dele dine tanker, så bruk kommentarfeltet 🙂

Jeg har en go’bit til deg fra min roomie Knut som holder på å skrive en veldig fin artikkel om skap! Say what? skap? Stemmer! Skap! 😀 Gled deg!

Love

-ICON

Ps: Dette er egentlig for tidlig å si, men det ser ut til at jeg kommer til å holde seminarer i Kristiansand, Sandefjord og Trondheim. Kanskje alle tre før jul! :O

Pps: Om du ikke allerede vet det, så coacher jeg GRATIS de neste 13 ukene! Så om du ikke har fått deg en time enda, skriv til meg så fort som mulig! 🙂

 

Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below