Hvordan kvitte seg med frykt

At jeg ikke har hatt en post kun om dette temaet tidligere er nesten bare å beklage. Jeg har jobbet utrolig mye med å bryte gjennom min egen frykt de siste 4 årene, og har masse erfaring med det, så det er på sin plass å dele med deg mine erfaringer.

Vi skiller mellom to typer frykter. Den ene type frykten er den såkalte “fight or flight”-frykten som kommer når du virkelig er i fare. Fight or flight-frykten din er et naturlig instinkt som kan redde livet ditt i visse situasjoner. Det er IKKE den type frykt denne posten dreier seg om.

fight or flight hunder

Fight or flight

 

Den andre frykten er den frykten vi kaller irrasjonell frykt. Det er det du føler når du skal gå opp til en søt jente, når du skal snakke foran en forsamling, når du skal være ærlig med følelsene dine foran andre for første gang, når du skal be om en forfremmelse, eller hva enn du er redd for å gjøre.

Først er det viktig å vite at det er ikke selve tingen du er redd for som er problemet, men det er frykten selv.. Når du tenker over det og ser tilbake på ting du har fryktet tidligere, så kan du se at det du fryktet ofte ikke ble oppfylt. Enten det var om du skulle dø når du hoppet i strikk, eller om du skulle bli hensynsløst avvist når du gikk opp til en jente. Med en gang du gjør det du frykter, så merker du at det var ikke så farlig som du hadde forestilt deg.

Og apropos forestillinger…

Hva er egentlig frykt? Hvorfor er det sånn at du blir svett i hendene og kjenner hjertet slå fortere når du skal gjøre ting som er utenfor din komfortsone? Og kanskje enda viktigere; hvor kommer frykten fra?

Frykt er per definisjon en redsel, engstelse eller angst og uro forårsaket av tilstedeværelsen av, eller nært fremtidige farer.

Altså, frykt blir skapt når farer truer.. Vel, jeg skrev jo tidligere i posten at når farer virkelig truer, så kan det være sunt å føle frykt (fordi det trigger fight-or-flight instinktet). Men når du skal opp på en scene og snakke foran en forsamling, så er det da vel ikke noe faktisk fare, er det vel? Nei, men din modell av verden er nemlig ikke en nøyaktig skildring av realiteten. Med andre ord, frykt kommer ikke fra det du frykter, men det kommer fra din mentale modell av verden. Det kommer fra alle dine antagelser, overbevisninger og konklusjoner. Alt du mener er sant, sannsynlig, ikke sant osv. Hva om du hadde hørt feil, og det ikke var deg i det hele tatt som skulle opp på scenen og snakke foran en forsamling, det var kollegaen eller klassekameraten din. På grunn av at du trodde du skulle på scenen – altså din mentale representasjon av hva som egentlig var virkelig, så begynte du å føle frykt.

Altså, det er din egen TENKING som skaper frykten, ikke virkeligheten i seg selv.

optisk illusjon

Ser du en gammel eller ung dame? Det ditt mentale bilde som avgjør

Når det kommer til ting du frukter som ikke virkelig ER farlig (99,9% av alt du frykter), så er det med andre ord frykten rett og slett et bevis på at det er noe i virkelighetsbildet ditt som ikke stemmer overens med virkeligheten.

Bare DEN aha-opplevelsen burde hjelpe deg i å møte fryktene dine. Det er ikke noe virkelig fare i å gå opp til en dame, snakke på en scene eller å ta på en edderkopp.

Når man vet dette er det mye lettere å sette igang å takle frykt på et helt nytt nivå. Et nivå som folk flest ikke er borti gjennom hele livet sitt. Som fast leser på bloggen min vet du godt at det er utenfor komfort sonen din du vokser. Skal man pushe komforten sin er man nødt til å gjøre ting man frykter. Jeg skal nå legge ut om de aller beste måtene jeg vet å ta knekken på frykten din….

Om du håpet at jeg skulle skrive en hemmelig formel på hvordan du kan sitte i din stol hjemme, og trylle deg vekk fra frykten så må jeg nok skuffe deg. – Ja, du er absolutt NØDT til å møte frykten din, uansett hva (hvis du ønsker å vokse innenfor det området vel å merke). Men den kule nyheten er at selve følelsen av frykt kan jeg både hjelpe deg med å svekke, og å takle bedre!

Bli venn med frykten din

La oss bruke trening som en metafor. Se på frykt som 80 kg vekt i benkpress. Om du aldri har trent før, er det lite sannsynlig at du vil klare 80 kg om det er det første du prøver å løfte. Så hvordan klarer man da vekten? Man trener naturligvis. Man begynner kanskje på 40 kg, også bygger man seg gradvis oppover. Om man prøver 80kg som det første man gjør, så vil man mislykkes, og da er det lett å linke/sementere den følelsen til akkurat den aktiviteten. Og før du vet ordet av det, så liker du ikke å trene, fordi du “vet” at du ikke klarer det. Kunsten her er å relatere energigivende følelser til aktiviteten å trene. Å begynne på 40 kg og bygge seg oppover mot 80, blir som å bygge opp motet, og ikke minst motstandskraft mot frykt. Jo mere du trener, jo mer anlagt vil du være til å møte større og større frykter. Man lærer å gjøre frykten om til sin venn.

Lam ligger med løve

Bli venn med din frykt!

Derfor er det viktig å begynne i det små. Man kan ikke hoppe rett på den tyngste vekten, men man skal løfte vekter som er akkurat så ubehagelig tungt at du pusher komfort sonen din. Det er da musklene dine vil vokse. Det samme gjelder f.eks. den gode gamle “approach anxiety”. Begynn i det små ved å holde øyekontakt med folk på gaten. Deretter går du til neste steg; hilser på folk. Når du blir mer komfortabel med det, spør du hvordan de har det osv. Så bygger du opp på den måten.

Husk at frykten din faktisk er irrasjonell. Om du hadde en nøyaktig modell av verden ville du ikke følt noe frykt. Frykt er rett og slett et signal om at det er en feil i tenkingen din i forhold til virkeligheten. Du lager scenarioer og konklusjoner. Deretter tror du på dem, som om det er sannheten. En eller annen smart mann sa en gang: “Er det noe vi vet, så er det at vi ikke vet noe”. Dette gjelder deg også. Det er først når du er villig til å gi slipp på din nåværende mentale bilde av verden, at du kan gjøre om frykten til andre følelser som f.eks. nysgjerrighet og spenning.

Derfor, neste gang du føler frykt, så tenk på om frykten din er reell eller ikke. Hva frykter jeg virkelig nå? Har jeg en reell grunn til å være redd nå? Er frykten min basert på den fulle og hele sannheten, eller kan det være at jeg faktisk ikke vet hva som kommer til å skje, så det jeg egentlig frykter er sannheter jeg har skapt i mitt hode?

Dermed er det essensielt at man ikke sier til deg selv og andre at “det bare er sånn”. Med en gang du gjør det mister du makten du har til å svekke frykten. Om du derimot klarer å være åpen nok til å dobbeltsjekke om det du er redd for egentlig er noe fysisk, reell fare eller ikke, vil du være mye mer åpen og ha tilgang til andre, energigivende, positive følelser som nysgjerrighet og spenthet når du tidligere følte frykt.

“Tune inn” til intelligensen din og hjertet ditt, så vil du med en gang merke at: dette er egentlig ikke farlig.

La frykten komme, altså møt den, og vær nysgjerrig. Spør deg selv om den er basert på det som er ekte eller ikke.

Det er ingen omveier. Du er nødt til å møte din frykt. Men det er mange veier til Rom! Det er mange måter å gjøre det på, og mange hjelpemidler i prosessen. Her er en oversikt over metoder du kan bruke for å kvitte seg med frykt.

Bruk den kognitive modellen.

Den kognitive modellen er basert på tre enkle regler.

1. Du føler det du tenker.

2. Når du har angst og frykt, lurer du deg selv. Det kommer fra rotete, irrasjonale tanker. Det er en mental tyv.

3. Når du forandrer måten du tenker på, kan du forandre måten du føler.

Jobb med å forandre hva du tenker på, så vil følelsene følge etter. Jeg skal skrive mer om kognitiv terapi senere.

Pust

Pust dypt, hold i 3 sekunder og slipp all luften ut. Gjør det en del ganger til du er helt rolig. Tell til tre mens du puster. Tellingen fokuserer sinnet ditt på noe annet enn frykten, og pustingen senker hjerterytmen din. (skuldre og mage skal slappe av). Dette kan være det eneste du trenger å gjøre.

Skriv personal journal.

Skriv ned HVA du føler, bokstavelig talt. Fysisk (stive skuldre, vondt i mangen, hodet etcv), HVORDAN du føler deg (ræva, dårlig, stresset er ikke følelser… trist, nervøs, angst og redsel derimot ER følelser) og til sist: HVORFOR – jo mer du får følelsene dine ut i verden, jo mer avslappet, rolig og fokusert blir du.

Skriv ned dine frykter

Lær om din frykt.

Ofte frykter man det ukjente, så jeg oppfordrer deg til å lære mer om det du frykter. Er det edderkopper, så sett deg inn i hvordan de fungerer, hvordan de parrer, hvordan de bygger hus og rett og slett finner ut hvor interessant/fascinerende edderkopper er – 99% av alt i verden ER interessant. Det dreier seg bare om å grave dypt nok.

Visualiser

Det er en grunn til at jeg guider Passion Immersion-teamet gjennom en visualisering hver eneste morgen. Det er virkelig kraftige saker. Hver dag får man det fokuset, energien, og ikke minst klarheten for det som venter. Jeg vil at du skal visualisere deg at ting går bra. Alt du prøver på går helt perfekt inni hodet ditt. Om du faller borti å tenke at utfallet ikke går etter din plan, så vil jeg at du skal, mens du visualiserer “spole” tilbake hendelsen, og spille den av helt perfekt igjen.

Velg ordene dine med omhu

Det siste jeg har lyst til å nevne, er evnen du har til å bytte ut ord i vokabularet ditt. Ord har kraft, så du ønsker å være så rutinert som mulig, at når frykten dukker opp, så kall frykten for spenning istedet. Eller kall frykten for nysgjerrighet. På den måten forandrer du hele fokuset og kroppspråket ditt. Prøv det, og du vil se at hvilke merkelapper du setter på hendelser gir en utrolig stor effekt på hvordan du føler deg.
Jeg oppfordrer deg nå til å gå ut og ta massiv handling mot dine frykter. Bruk gjerne en eller flere av de overnevnte metodene for å svekke følelsen av frykt, men når alt kommer til alt, så må du gjøre det du frykter uansett.
Lev med frykten

More tea?

Lykke til!
Love
Morten
PS: Jeg blir veldig motivert til å skrive mer når jeg leser kommentarer 😉 😉
Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below