Hvordan oppnå “det store gjennombruddet”

  • Malcolm Gladwell kaller det “Tipping Points.”
  • Tim Ferris kaller det “Harajuka Moments.”
  • Seth Godin kaller det “Purple Cows.”
  • Nassim Taleb kaller det “The Black Swan.”

Jeg snakker om paradigme-skiftet. AHA-opplevelsen. Det store gjennombruddet. Det var Thomas Kuhn som først skrev om det i boka ‘The Structure of Scientific Revolutions’ – meeeeen who gives a shiney flying F**… Hva har dette med deg og gjøre, og hvordan kan du dra nytte av det??

Som jeg pleier å si altfor mye… Her er greia.

Du har et paradigme av verden. Du og jeg ser verden gjennom våre egne briller. Vår egen modell, vår egen teori, oppfatning, opplevelse og antagelser. Det betyr, kjære venn, at verken ditt bilde, eller mitt bilde nødvendigvis er det RIKTIGE bilde. Samtidig som BEGGE kan være det riktige bildet.

Say what?

 

La meg illustrere med dette bildet… Se på bildet over. (OBS! Les ferdig FØR du scroller nedover) Først ser du på venstre side. Så ser du på bildet til høyre. Om du ikke har sett dette bildet tidligere, så vil du mest sannsynlig se en ung kvinne på begge bildene.  Hva om jeg sier at bildet til høyre er av en eldre dame. Kanskje 70-80 år – med en stor nese. Da ville du vært uenig. Hvorfor det?

Hvem av oss ville hatt rett?

Vel, du ser gjennom dine briller, ditt paradigme og dine referanser. Jeg ser gjennom mine briller, mitt paradigme og mine referanser. Jeg ser en gammel dame med stor nese, og jeg tuller ikke. Så hva er greia?

 

 

 


Se på dette nye bildet. Først til venstre, så til høyre. NÅ ser du den gamle damen. Gratulerer, du har akkurat hatt et mini-paradigme-skifte.  Poenget er at når du skifter fokus og referanser så ender du opp med et helt nytt sett med briller. Du SER bildet på en helt annen måte. Dermed kan du også skifte ganske lett mellom å se etter den unge damen, og den eldre damen – nå som du har sett begge. Det vil også si at begge hadde rett – og begge hadde feil…

Dette lille eksperimentet relaterer til SÅ mye her i livet. En person med sitt paradigme av verden kan være 100% sikker på en ting som en annen person med et helt annet paradigme kan være helt uenig i. Begge kan ha rett samtidig. Bare det i seg selv kan være et paradigme-skifte for deg. Andre mennesker ser gjennom andre briller enn det du gjør og opplever helt andre ting enn deg. Dette ser vi i bl.a. krangler og kriger. Den ene parten ser en side av samme bildet, mens den andre ser en annen side. De ser begge på samme bilde. De er enige om at det er et bilde – men de tolker det på to vidt forskjellige måter.

Se for deg at du ble gitt et feil kart. Du er i Oslo for første gang, og du fikk et kart som er merket Oslo, men kartet viser egentlig Sandefjord. Kan du forestille deg frustrasjonen og ineffektiviteten av å prøve å komme frem til målet (relatert til mål i livet)? Da hjelper det ikke med de typiske selv-hjelps tipsene om å forandre ditt kroppsspråk eller hvordan du oppfører deg.  Det som hjelper er å anskaffe seg det riktige kartet! – SÅ kan det være lønnsomt å tenke på kroppsspråk og oppførsel.

Vi har to ulike typer ‘kart’ i våre hoder. Kartet om hvordan ting burde være, og kartet om hvordan ting er. Vi opplever alt gjennom en av disse kartene, og vi setter skjeldent spørsmålstegn til dem. Vi er vanligvis ikke klar over at vi bruker noe kart i det hele tatt. Vi bare antar at måten vi ser ting på er slik det egentlig er eller vi antar at det er den beste måten å gjøre det på. Det ironiske er at over 90% av alle gjennombrudd i vitenskapen gjennom tidene er kommet av at noen går ut av boksen og spør seg selv: kan dette bli gjort på en annen måte? Og hvis den nye måten er bedre – hva skjer da? Et paradigme-skifte! Folk ser ikke på jorden som flat lenger… folk ser ikke på jorden som senteret i universet. Og vi ser tilbake på de som trodde det som uvitende og dumme. Vel, kanskje det er vi som er uvitende og dumme den dag i dag?? Kanskje alle fordommene våres er dead wrong, og at en dag våkner vi utenfor «the Matrix».

– “Try not to bend the spoon, that’s impossible. Instead, try to realise the truth.”
– “What truth?”
– “There is no spoon.”

Altså. Vår holdning og atferden vår gror ut av disse overbevisningene. Måten vi ser ting på er kilden til måten vi tenker på, og hva vi gjør/hvilke handlinger vi tar. Vi ser ikke verden som DEN ER, men vi ser verden SOM VI ER.

Så tenk litt på; hvor er det overbevisningene dine kommer fra? TV2 Nyhetene? Venner? Foreldre? MTV?

Kanskje det er på tide å åpne for nye meninger, nye verdensbilder, gå i andres sko osv. Når andre mennesker er uenige med oss, så har vi en tendens til å tenke at det er noe galt med dem, men som vist i bilde-demonstrasjonen over, så kan ærlige, smarte og klart-tenkende mennesker se to ulike ting av samme sak/bilde/religion/FILL-IN – alle gjennom sine unike briller som er blitt skreddersydd gjennom sine opplevelser og sin ‘sosiale kondisjonering’.

Fakta har ingen mening før noen tolker det. En hendelse er bare en hendelse, helt til du bestemmer hva den betyr.

 

Jo mer oppmerksom vi er på våre grunnleggende paradigmer, kart eller antagelser, og til hvilken grad vi er blitt påvirket av våre handlinger, jo mer kan vi ta ansvar for paradigmene, undersøke dem, teste dem mot virkeligheten, lytte til andre og være åpen til deres tolkninger, og dermed få et større bilde og et langt mer objektivt syn. (Franklin Covey)

<3

Morten

PS: Hvis du aldri hadde sett bildet av kvinnen(e) tidligere, og du så begge to uten å scrolle nedover, så er du innenfor kun 10%

PPS: Her er et nytt bilde. Det er kjempelett å se hva det er – når du vet det vel å merke. Klarer du å se hva det er? I så fall, ikke avslør det. Om du IKKE ser det, skriv en facebook-kommentar under, så sender jeg deg en FB-melding med svaret. Da ser du det med en gang. I promise 😉

hva er dette?Det artige er at når du vet svaret – skiftet paradigme – så kan du ikke tilbakestille det. Du sitter fast med den nye overbevisningen din. Det samme gjelder ellers i livet.


 Kilder: 7 Habits of Highly Effective People skrevet av Steven R. Covey, jessemeijers.com og illuminatedmind.net.
Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below