Julekalender Dag 13: Hvordan du kan kontrollere følelsene dine og føle deg bra når som helst, hvor som helst, raskt, enkelt og effektivt

Har du noen gang opplevd at en hendelse har satt deg helt ut av spill og følt deg overveldet av følelser uten å føle at du hadde noe kontroll over det?

Jeg tror vi alle har det på et eller annet tidspunkt.

Selvfølgelig, når en nær venn eller slektning dør eller et langvarig forhold tar slutt er det helt vanlig å oppleve overveldende følelser i en periode.

Men ofte kan det være de små tingene som setter oss ut. En liten krangel med noen, en tilfeldig kommentar fra en annen person, at maten svir seg, en avvisning, et ord som bringer frem et dårlig minne.

Noen ganger føler vi at vi sporer helt av.

 

Men du kan ta tilbake kontrollen

Flere ganger kan de små tingene få oss helt ut av balanse, uten at vi klarer å hente oss inn igjen. Det kan skje i de mest upassende situasjoner.

Hvem vil vel være stressa før et jobbintervju, føle seg sint og frustrert under en date eller trist på fest?

Det kan virke som de tingene påvirker følelsene våre uten at vi har noe vi skulle ha sagt. Det er selvfølgelig ikke sant, men for å innse det og skape den mengden kontroll i livet trengs det nok mer enn én enkelt bloggpost.

Det du kan lære på fem minutter er derimot hvordan du kan komme deg på rett kjøl igjen når du opplever uønskede følelser, og hvordan du kan skape de følelsene du vil, når du vil, slik at du kan være på ditt beste i enhver situasjon, hva enn det måtte være.

Det er en enkel teknikk som er rask og enkel og lære, og som du med litt trening kan gjøre veldig raskt hvor som helst, og det koster deg ingenting.

Sounds exciting?

Isåfall, les videre.

Jeg skal fortelle deg hvordan jeg først oppdaget det.

 

Før ble jeg lett satt ut av balanse

Da jeg først meldte meg på det seks måneder lange coachingprogrammet for å bli dating coach husker jeg at jeg hadde masse opplevelser der følelsene mine overveldet meg.

Jeg var redd for å dra ut, jeg gjemte meg for coachene mine på utesteder, jeg var redd for å ta kontakt hvis jeg fikk telefonnummeret til en jente, jeg var redd for å bli busta, ledd av, listen fortsetter…

Å være i et slikt program desensitiviserte meg selvsagt litt, men det var fortsatt mange ganger der jeg saboterte meg selv fordi følelsene mine herja med meg.

Jeg ville ha mer kontroll, mer glede, mer driv, men jeg visste ikke hvordan. Jeg følte meg styrt av tilfeldigheter og av det som skjedde.

Så var det en dag da hovedcoachen vår kom med et mission til oss. Han sa vi skulle gjøre en øvelse for å lære å kontrollere følelsene våre og skape de vi ville ha når vi ville ha dem.

Jeg satt selvfølgelig lutter/ludder øre (hehe 🙂 ) og hørte på med full oppmerksomhet.

If Tony Robbins says so, I’m game!

Han fortalte at det var en øvelse han hadde lært fra Tony Robbins, og at det var det han selv brukte for å kontrollere følelsene sine.

Sa noen social proof? Hell yeah!

Da han hadde forklart øvelsen derimot, virket den veldig simpel og enkel. For enkel.

Det virka merkelig at noe sånt skulle ha den effekten, men det han sa etterpå virka enda merkeligere:

Han sa at vi skulle gå til rommet vårt og først skape en enorm følelse av glede og ustoppelighet. Deretter skulle vi skape en følelse av dyp depresjon og sorg og håpløshet, for til slutt å bygge en følelse av ustoppelighet igjen.

Han sa at grunnen til at vi skulle bygge den gode følelsen først var så vi skulle huske at det fantes håp når vi hadde skapt den negative følelsen.

 

Jeg var ikke overbevist

Jeg var veldig skeptisk da jeg gikk inn på rommet mitt. “Hvordan skal dette funke?”, tenkte jeg. Allikevel gjorde jeg som han sa og satte i gang.

Meg etter 20 minutter.
Hell yeah, bitches!!!

Jeg begynte å bygge en god følelse inni meg. Det var rart først, men etterhvert ble jeg mer komfortabel med å ta hele kroppen og stemmen min med i det og gi alt.

Etter en tjue minutters tid (dette var mitt første forsøk, tross alt) følte jeg meg på toppen av verden. Jeg sto alene på rommet og var supergira, jeg var ustoppelig!

Jeg fatta ikke at jeg kunne føle meg så bra bare ved å å bruke denne enkle teknikken jeg hadde lært. Det var fantastisk, jeg skulle ta over verden, ingenting kunne stoppe meg nå!

 

Så skulle jeg ned

Jeg lo nesten da jeg skulle gå over til fase to og “rive meg selv ned igjen”. Jeg tenkte at det ikke var mulig å føle meg dårlig igjen etter dette.

Etter 10 minutter satt jeg alene på rommet mitt og hylgrein…

Meg 10 minutter senere…

Alt var over, alt var tapt, det var ikke noe vits. Jeg skjønte ikke hvordan jeg noensinne kunne håpe på at livet skulle bli bra. Det gikk mye fortere å komme ned også, siden jeg var “flinkere” til det fra før i livet.

Det var uuttholdelig, men jeg huska den gode følelsen fra 10 minutter tidligere. Den virka fjern og umulig nå, men jeg måtte prøve å komme tilbake.

Jeg kunne ikke bli der jeg var.

Det tok mye lenger tid denne gangen, men etter rundt en førti minutter var jeg igjen på topp. Jeg var ustoppelig igjen. Den vonde følelsen var kun et fjernt minne.

 

Jeg hadde oppdaget at jeg kunne kontrollere følelsene mine selv

Etter den oppdagelsen ble alt lettere. Noen ganger er det bare én eneste aha-opplevelse som skal til for å forandre livet ditt, og dette var tilfellet for meg.

Etterhvert som jeg øvde mer ble jeg også flinkere til å gjøre prosessen raskt, og i dag kan jeg gjøre den på alt fra sekunder til få minutter

Alt føltes lettere. Før jeg dro på byen bygget jeg meg opp på forhånd, og dermed dro jeg ut og følte meg som en konge.

Det var lettere å motivere meg til å jobbe, det var lettere å motivere meg selv til å være sosial, det var lettere å ta handling mot det jeg ville ha.

Høres det ut som noe du vil lære?

Er det verdt fem minutter?

Selvfølgelig er det det!

Jeg skal forklare teknikken (ikke gjør samme feil som meg og bli skeptisk pga enkelheten på den, den er ekstremt effektiv)

 

Teknikken for å ta kontroll over dine egne følelser

Jeg er ikke sikker på hvem som fant på teknikken, men den har ihvertfall blitt populærisert av Tony Robbins.

Han opererer med prinsippet om at følelsene våre styres av samspillet mellom tre faktorer.

  • Hvordan vi bruker kroppen vår
  • Hva vi kommuniserer til oss selv, både med ord og tanker
  • Hva vi fokuserer på

Som et lite bevis, test ut et lite eksperiment nå. Reis deg opp fra stolen, still deg rett i rygge og se opp mot taket mens du smiler…

Kom igjen, ikke les videre før du har gjort det.

Gjør det nå, det tar fem sekunder.

….Ferdig?

Det du sikkert la merke til var at det var nærmest umulig å ikke føle deg glad mens du gjorde det.

Ganske fascinerende, eller hva?

Der brukte du bare kroppen din, dermed kan du tenke deg hvor sterk effekten blir hvis du legger sammen alle tre faktorene.

Tilsammen utgjør de det Tony Robbins kaller “The State Triangle” eller din (følelsesmessige) tilstandstrekant på godt norsk 😉

Tilstandstrekanten

 

Her er hvordan det funker:

Hver tilstand eller følelse har en eller flere tilsvarende bevegelser, tanker og ord knyttet til seg. Er du trist er det for eksempel kanskje slik at:

…du henger med hodet og ser mye ned, øyebrynene dine går opp, munnenvikene går ned.

…du tenker på noe du syns er trist i situasjonen og fokuserer på det som er leit.

…du sier til deg selv at det gjør vondt, at det er trist osv.

Alle disse tre elementene tilsammen sender et signal til hjernen din om tristhet og sorg, og den responderer med en tilsvarende følelse, slik den får beskjed om.

Du kan ikke snakke til følelsene dine direkte, men du kan gi beskjed til dem gjennom kroppen din og sinnet ditt, slik som i dette eksempelet.

Er du derimot glad smiler du som regel. Det er en kroppskommando som er så sterkt knyttet til glede at det alene har stor effekt. Når du smiler er umulig å tenke negativt uten først å bryte smilet. Bare prøv.

I tillegg holder du kanskje skuldrene tilbake, kroppen rett, og du fokuserer og tenker på noe som gjør deg glad og sier glade ting inni deg eller høylytt som: “Dette er fantastisk”, “Wohoo” osv.

 

Hvordan bruker du dette?

Det som er din oppgave med dette er å dykke litt i deg selv. Tenk litt over det og finn ut hva som skaper de ulike følelsene du ønsker å ha mer av.

Hva får deg glad? Hvordan står du, hvordan bruker du ansiktsmusklene dine, hendene dine? Hva sier du til deg selv? Hva tenker du på, hva er ditt fokus?

Kartlegg disse tingene. Skriv det ned på papir eller på pc’en om du er hjemme eller lag en liste i hodet ditt om du er ute.

Aller helst skal du få det ned skriftlig. Suksessfulle mennesker tenker på papir!

Når du vet du ulike tingene og faktorene som skaper en viss følelse i deg, sett dem sammen og lev dem ut. Få med kroppen, få med tankene, få med ordene.

Ikke gjør det halveis. Her gjelder “fake it till you make it” i aller høyeste grad.

Dersom du lever deg ordentlig inn og gjør det skikkelig vil du kjenne forandringen. Og når du først ser at du kan kontrollere følelsene dine vil livet ditt bli mye enklere.

  • Du vil kunne motivere deg selv raskere og mye mer effektivt.
  • Du vil bli lykkeligere, det blir lettere og være sosial og folk vil ha mer lyst til å henge med deg
  • Du vil kunne skape de følelsene du vil uten å være avhengig av ytre faktorer
  • Det blir lettere å visualisere og leve deg inn i det du ser for deg.
  • Og du vil få mer selvtillit og større mestringsfølelse av å vite at DU har kontrollen, og ikke alt rundt deg. Du vil ikke være et offer for egne følelser lenger.

 

Det jeg vil at du skal gjøre nå.

Jeg tror på speed of implementation, på å ta handling så raskt som mulig for å lære noe og skape resultater. Den som utsetter blir flinkere til å utsette. Den som tar rask handling blir flinkere til det.

Lag en liste, i hodet eller på papir, over hva som gjør deg glad (hvis du ikke har gjort det allerede). Når du har gjort det vil jeg at du skal bruke det du har kommet på og skape den følelsen !

Bruk kroppen din, bruk stemmen, bruk hodet ditt, tankene dine, fokuset ditt.

Gjør alt du kan for å leve deg inn i det. Skap så mye glede du overhodet kan, enten du bruker et minutt eller tjue minutter. Opplev selv hvilken effekt denne øvelsen har.

Hvis det er vanskelig først blir det lettere med trening. Dersom det ikke funker er det fordi du innerst inne ikke tror på det og gir alt.

Dersom du gjør det helhjerta vil du føle effekten.

Er du virkelig hardcore kan du prøve den trestegs øvelsen jeg nevnte tidligere i innlegget og virkelig kjenne virkningen av det. Det vil åpne øynene dine mye kraftigere for hvor mektig du selv er når det kommer til å styre følelsene dine.

 

Nyt denne teknikken med helse, så snakkes vi imorga med neste innlegg

Morten

P.S. En veldig god idé er å lage et “anker” når følelsen er på topp (rett før den begynner avta).

Du lager et anker ved å gjøre en unik kroppsbevegelse (som å trykke tommelen din mot pekefingertuppen) når følelsen er sterkest.

Du lærer deg opp til å respondere på den bevegelsen, og med nok trening og kondisjonering kan du oppnå en sterk følelse på sekundet bare ved å trykke tommelen mot pekefingertuppen.

Prøv det ut, det er en utrolig kul teknikk.

Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below