Julekalender Dag 17: Hvordan du forandrer limiting beliefs

I dag handler det om et tema jeg har vært inne på i et par av de tidligere kalenderpostene, men som fortjener sin egen post like fullt.

Det skal handle om limiting beliefs.

I dagens innlegg skal jeg gi dere en øvelse jeg har brukt flere ganger, både selv og i coachingsammenheng med klienter for å forandre og eliminere limiting beliefs.

Det er en veldig enkel øvelse som kan ha stor effekt, og du kommer sikkert til å ha det morsomt med den. Vi kommer snart til den, men først en liten oversikt over hva limiting beliefs er for de som er ukjent med uttrykket.

 

Hva er en (limiting) belief?

En belief er et system i tankeprosessen din. Den beste måten å forklare det på er at det er som et filter, og alle dine inntrykk blir filtrert gjennom det for at det skal få en mening i hodet ditt.

Hva som blir filtrert ut og hva som kommer gjennom er avhengig av beliefen vi har rundt noe.

Limiting beliefs er dermed ordet som brukes på det som holder oss igjen, begrensende overbevisninger som du også kan kalle det.

De er noe vi sier til oss selv i hodet vårt og som farger alle opplevelsene våre, og det gir retning til fokuset vårt og dermed også til følelsene våre.

Du har sikkert hørt meg si før at “En hendelse er bare en hendelse til du setter en merkelapp på den”…

Det er akkurat det som er rollen til våre beliefs, våre overbevisninger. De funker som en merkelappsetter på alle opplevelser vi har.

Your brain

Dine beliefs

Gjennom våre beliefs sier vi til oss selv hva vi skal forvente av en situasjon og hva vi skal tenke, og når vi har limiting beliefs setter de merkelapper som bidrar til å gjøre oss mindre motiverte eller til at vi får mindre tro på egne evner.

Typiske eksempler på limiting beliefs er:

  • Jeg trenger X før jeg kan bli lykkelig
  • Jeg er ikke god nok
  • Jeg er ikke smart nok
  • Jeg er for gammel
  • Jeg er for ung

osv, osv

Slik setter vi begrensinger for oss selv, og de kommer opp i hodet vårt i enhver anledning.

Dersom man legger en plan for en tur jorden rundt er det noe som sier: “Nei, jeg er for gammel til sånt, må bli hjemme og være ansvarlig, jeg bør fokusere på å starte familie”, og man blir hjemme.

Dersom man får en forretningsidé er det en stemme som popper opp: “Nei, jeg er ikke smart nok til å få en god forretningsidé, så det kommer sikkert ikke til å lykkes”, og så tas det ingen handling.”

Men på samme måte er det folk som har det helt motsatt.

Noen tenker: “Ja, NÅ er tiden å reise jorda rundt fordi jeg er eldre og bedre forberedt.”

Eller de tenker: “Jeg pleier å ha gode idéer, så denne kommer til å funke som juling.”

De to personene kan være like gamle og det  kan handle om akkurat den samme idéen, men det er beliefen de har rundt seg selv og sine egne evner som bestemmer hvordan de tolker det som skjer og hvilke valg de derfor tar.

Derfor er det utrolig viktig å påvirke og forme dine egne beliefs slik at de trekker og leder deg i den retningen du vil:

Og det er det du kan starte å gjøre med det verktøyet jeg skal gi dere.

 

Øvelse for å forandre dine beliefs

 

Del 1:

Ta noen minutter til å tenke over hvilke overbevisninger og beliefs om deg selv du ønsker å forandre på. Handler det om penger, din sosiale sirkel, muligheter, evner? Finn ut akkurat hva ordlyden er på de overbevisningene du ikke lenger ønsker å ha.

Når du har gjort det vil jeg at du skal ta frem penn og papir, og så skal du skrive et avskjedsbrev til alle de gamle overbevisningene, og til den gamle deg.

Ikke la det være et hissig og aggressivt naboklagebrev, men et avskjedsbrev der du sier farvel på en ordentlig og sterk måte.

Skriv alle de begrensende overbevisningene ned i brevet, klart og tydelig, og si farvel til dem. Skriv ned all smerten de har forårsaket deg i den tiden du har hatt dem og hvor godt det skal bli å leve et nytt liv der du er fri for den negative påvirkningen deres (hvis du har fulgt med på kalenderen ser du kanskje poenget her.)

Si takk til dine begrensende overbevisninger for at de prøvde å passe på deg på sin måte. Takk dem for den gode intensjonen de hadde og for alt du lærte av dem (hva du heller ville ha), men gjør det klart at det nå er slutt.

Når du har skrevet ferdig brevet og lest det høyt for deg selv vil jeg at du skal kvitte deg med det på en symbolsk måte. Brenn det, kast det, riv det opp og skyll det ned i do. Poenget er å gjøre en handling som betyr for deg at du eliminerer det fra livet ditt, at du fjerner det totalt. (Dette er ofte den morsomste delen av øvelsen, så gjør akkurat så mye ut av de som du føler du må.)

Når det er gjort er det på tide å gå til steg to av denne øvelsen:

 

Del 2:

LetterToMyselfTa nå noen minutter til å tenke på hvilke beliefs du ønsker å ha i livet ditt. Hva vil du tro om deg selv og dine evner, om andre mennesker, om muligheter, om penger, om verden? Finn ordlyden på disse beliefsene som du ønsker å ha. Du kan skape helt nye beliefs, eller du kan reframe de gamle negative.

Deretter skal du sette deg ned og skrive et velkomstbrev til dine nye beliefs, til den nye DEG, SuperDEG,  til DEG versjon 2.0.

Få så mye gode følelser inn i skriveprosessen og brevet som mulig. Du skal knytte så mye nytelse som mulig til alt som står der.

Skriv ned alle de nye beliefsene klart og tydelig og ønsk dem hjertelig velkommen. Fortell hvor mye vanskelig du har opplevd før du hadde dem og hvor fantastisk du kommer til å ha det nå som du har et helt nytt syn på deg selv og livet ditt. Fortell hvor mye du ser frem til å leve som den nye SuperDEG hver dag resten av ditt liv.

Når du har skrevet ferdig brevet og har gjort det så bra du føler du kan, les det opp for deg selv og lev deg inn i de gode følelsene. Deretter kan du gjøre noe symbolsk med det nye brevet også, som å poste det til deg selv, legge det under hodeputa eller henge det opp på veggen, hva enn som funker for deg.

Øvelsen kan virke litt rar og ekstrem kanskje, men ikke la det stoppe deg. Jeg har både sett og kjent effekten av det, og jeg vet at dersom du bare tar deg femten minutter til å gjøre denne øvelsen vil du få masse igjen for det. Ved å gjøre det andre ikke er villige til å gjøre vil du også oppnå det andre ikke klarer å oppnå.

Ses i morgen

Morten

P.S. Legg igjen en kommentar og fortell hva du tenker om dette, hvordan denne øvelsen funker for deg eller hva du syns om julekalenderen. Da blir jeg veldig glad og motivert 😀

 

Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below