Julekalender Dag 14: Kraften bak et morgenrituale

Dette er en ting alle de store gutta snakker om.

Tony Robbins snakker om det…

Steve Pavlina snakker om det…

Jeg snakker om det… 😉

Bottom line er at et morgenrituale er en veldig kraftfull ting for å holde fokuset rettet mot målet ditt, visjonen din og mot hva du vil bli og hvordan du vil utvikle deg.

Det sies også at hvordan vi føler oss om morgenen setter tonen for hvordan resten av dagen blir. Hvis det er slik, så er det vel verdt å bruke litt tid på å komme deg i din best mulige tilstand med en gang du står opp og dermed legge grunnlaget for en suksessfull dag der du stiller opp med alle ressursene dine. Det kan du enkelt få til gjennom et enkelt morgenrituale.

 

Hva er et morgenrituale?

I en prosess der du konstant jobber mot forbedring og prøver nye ting er det lett å falle av i svingene. Når så mange nye vaner og aktiviteter skal flettes inn i livet ditt kan du lett ende opp med å glemme dem bort eller miste motivasjonen fordi det blir for mye.

Derfor er et morgenritual så effektivt. Der kan du putte inn de ulike tingene du ønsker å gjøre hver dag, ting du anser som viktig for ditt velvære.

Ved å ha et fast morgenrituale som du følger får du gjort de tingene unna først som sist så du ikke glemmer dem vekk, og siden du har satt av tiden til å gjøre dem kolliderer de ikke med de andre gjøremålene du har.

Gjennom morgenritualet bygger du nye vaner (som jeg har sagt før viser studier at det tar ca 21 dager i strekk før en daglig handling blir en vane), og de får rotfeste i livet ditt, slik at du kan gjøre dem til en del av hverdagen og oppleve veksten og de positive effektene av det.

Jeg har hatt flere morgenritualer de siste årene, alt fra å trene sammen med andre ute, til å skrive takknemlighetslister, si affirmasjoner, gjøre eller meditere.

Hva som funker varierer fra person til person, og hva som funker for deg kan også variere med tid. Det er bra å bytte på når du føler det trengs, men hold deg til det ritualet du setter opp ihvertfall i en måneds tid før du gjør forandringer. Gi det tid til å synke inn og få en effekt. Etterhvert lærer du også hva som funker best for deg og så kan du tweake på det for å gjøre det optimalt.

 

Hvordan lager du et morgenrituale?

En populær og hjelpsom måte å se det på er at et morgenrituale skal dekke de tre hovedelementene i livet ditt, de tre tingene som avgjør hvor vel og balansert du føler deg i hverdagen.

  1. Body
  2. Mind
  3. Spirit

(eller kropp, sinn og sjel på godt norsk.)

Altså skal det være et element av alle disse tre aspektene i et komplett morgenritual. Når du stimulerer både kropp, sinn og sjel får det en helhetlig effekt på tilstanden din, og du skaper vekst og fremgang innen alle tre samtidig, på en balansert måte. Mange fokuserer for mye på kun én av tingene i håp om at det skal gjøre hele forskjellen (du kan se sikkert se for deg folk av hver type når du leser det her).

Det ønsker du ikke, balanse er alltid veien å gå. Når du derfor skal sette opp et morgenrituale er det viktig at du skaper en fin mix av alle tre. Nedenfor lister jeg noen idéer om hva du kan gjøre i hver kategori, så kan du plukke og mikse fra hver av dem, eller finne på noe helt selv. Det viktigste er at du finner noe som passer for deg og dine mål.

 

Body

For kroppen handler det hovedsaklig om bevegelse, om å sette i gang blodomløpet og systemet ditt om morgenen. Å komme deg ut i frisk luft er STERKT anbefalt.running

En slags form for trening er definitiv den beste måten å få kroppen i gang, og det bygger den også opp over tid og danner sunne treningsvaner.

Noen liker kanskje å gå hardt i gang og løfte vekter allerede før frokost. Det er derimot ikke påkrevd. All form for mosjon er bra, og det viktigste er å få kroppen i en våken og oppspilt tilstand.

Ting som å gå eller jogge en tur, ta noen enkle kroppsvektøvelser, trene kampsport, gjøre tai chi eller yoga (som også er spirituelle praksiser) gjør underverker for hvordan du føler deg i kroppen din, og du vil merke hvor kraftig humøret ditt og energien din stiger når du gjør noe aktivt som er bra for kroppen din, slik jeg skrev om i gårsdagens post.

Hvis du ønsker du hadde bedre treningsvaner er dette en mulighet til å begynne i det små og bygge opp etterhvert. Til og med Arnold Schwarzenegger startet med små vekter, så det er ingen vits i å overdrive. Gjør noe som får deg til å føle deg gira og psyched for resten av dagen, så er du i mål.

 

Mind

For sinnet er det viktige å ta kontroll over fokuset ditt. Slik jeg skrev om i innlegget om styre følelsene dine er fokuset en viktig mekanisme som i stor grad bestemmer hvordan du føler deg.

Vi har sikkert alle opplevd en av de dagene der vi stavrer ut av senga, og halveis til dusjen har vi allerede sagt til oss selv minst tre ganger at denne dagen kommer til å suge nøtt. Dagen går videre og ingenting virker til å gå riktig, og det å i det hele tatt ha stått opp virker som en dårlig idé.

Ingen god måte å starte en dag på, men dersom vi ikke bevisst tar kontroll over fokuset vårt reagerer vi bare på de tilfeldige tankene vi tenker i øyeblikket.

Ta heller føringa ved å rette sansene inn mot noe som drar deg opp og hjelper deg å ta et steg mot det du ønsker å oppnå i livet!

Gode måter å pleie sinnet på er gjennom å for eksempel lese en bok om noe du ønsker å bli bedre i, skrive ned målende dine og lese dem høyt, lese affirmasjoner, høre på hypnosetapes, gjøre, høre på musikk som gjør deg glad, høre på en lydbok, se en seminar-DVD, løse sudoku eller kryssord i avisen og andre aktiviteter som får hjernen din i gang og utfordrer den mentale kapasiteten din eller stimulerer læringssenteret ditt.

Min favorittmetode er derimot å stille seg selv noen gode, high quality SPØRSMÅL!

Spørsmålene du stiller deg selv er så utrolig viktige, fordi de leder fokuset ditt. Hvis du spør deg hvorfor denne dagen suger vil hjernen din, som den supercomputeren den er, finne svar på det. Spør du den hvorfor denne dagen er fantastisk vil den også finne svar på det.questions

Still spørsmål som:

  • Hvem er det jeg elsker, og hvem elsker meg?
  • Hva er det jeg vil ha i livet mitt?
  • Hva er jeg taknnemlig for?
  • Hvordan kan jeg vokse og bli en bedre person i dag?
  • Hva er det viktigste spørsmålet jeg kan stille meg selv?

Det viktige er spørsmålene, ikke nødvendigvis svarene. Ved å venne deg til å stille gode spørsmål vil du alltid ha muligheten til å ta kontroll over fokuset ditt og fremkalle positive og motiverende følelser som trekker og pusher deg frem mot det du vil ha i livet.

Om du ikke gjør noe annet, still deg selv spørsmål! Skriv ned fem av de beste spørsmålene du kommer på, eller lån disse, og still dem til deg selv hver dag når du våkner.

 

Spirit

Spirit/sjel er litt mer tricky å definere, siden det ikke er et like konkret konsept som kropp og sinn. Den beste måten jeg kan si det på er at det handler om hvor sterk connection du føler til livet, naturen og andre mennesker rundt deg.RESTORE_000014185704Resized

Det er en salgs magefølelse. En følelse av alt fra balanse,velvære og ro til en følelse av bekymring, tristhet og uro alt ettersom hvor godt du pleier den.

Allikevel er det utrolig viktig, for uten balanse i sjela hjelper det ikke med allverdens balanse i sinn og kropp.

Det er grunnen til at suksessfulle mennesker med topp helse som er ansett som genier innen sitt felt tar livet av seg eller ender opp som alkoholikere og narkovrak, fordi det er noe grunnleggende galt som ligger og ulmer dypt i dem.

Det er kjedelig å ha det sånn.

Desto mer grunn til å ta godt vare på sjela, selv om du ikke anser deg som religiøs eller spirituell til å begynne med.

Gode ting du kan gjøre er for eksempel tai chi og yoga som jeg nevnte, meditasjon (anbefales), skrive en liste over alt du er takknemlig for og virkelig connecte med den, be en bønn. Ting som å spille et instrument, bare sitte å se på soloppgangen, lukte på blomster (nei, jeg er ikke blitt helt hippie), eller å bare spise frokosten din med fullstendig oppmerksomhet og tilstedeværelse kan også være sjelsaktiviteter.

Det handler ikke så mye om hva du gjør som hvordan du gjør det, hvilken intensjon du setter for aktiviteten din.

Det du ønsker er å skape en følelse av ro, balanse og en tro på at alt vil gå bra som du tar med deg resten av dagen, og som gjør det lettere å hanskes med alt livet kaster i fanget på deg.

 

Lag et morgenrituale nå!

Nå som du har lest denne posten bør du bruke speed of implementation og lage et morgenrituale .

Det trenger ikke å være komplisert. Bare ta én ting fra hver av de tre kategoriene Body, Mind, Spirit og committ til å følge opp på det i ihvertfall 3o dager. Plukk og mix fra forslagene i denne posten eller finn på helt egne ting. Velg det som du føler vil funke for deg og gjøre den største forskjellen i ditt liv.

Dersom du har dårlig tid om morgenen kan du også kombinere aktiviteter ved å ta en joggetur mens du hører på en lydbok og så meditere et kvarter når du er ferdig. Slik kan hele ritualet gjøres på en liten halvtime.

Derimot er det nok best å spesifikt sette av tid til det. Gjør det til en hellig ting som er viktig for deg og invester krefter i det. Det blir som din lille boble der ingenting kan forstyrre deg og der du kan ha fokus kun på deg selv i en hverdag full av inntrykk og forventninger. Det er utrolig deilig når du virkelig gjør det ordentlig, og du blir nok fort avhengig når du har gjort det første gangen.

 

Vi snakkes i morgen

Morten

P.S. Skriv gjerne en kommentar dersom du selv har et effektiv morgenrituale til inspirasjon for andre eller for å dele dine idéer om hva som utgjør et godt morgenrituale.

Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below