Julekalender Dag 16: Det som er viktigere enn resultater

Hey!

Jeg var på et massivt julebord i går med alle PI-studentene, gamle som nye, og det var heftig shit! (også derfor denne posten kommer litt sent i dag :P)

Det var så kult å ha så mange inspirerende mennesker i samme rom, mennesker som går for det de vil ha og ikke lenger føler seg begrenset av de gamle reglene, normene og limiting beliefsene som pleide å holde dem igjen.

Jeg så på dem alle og tenkte på hvor utrolig langt de har kommet siden de starta og hvor mye de har forandret seg, hvilken enorm prosess de har vært igjennom og fortsatt er i.

Det inspirerte meg til å skrive denne posten, fordi noe av det viktigste når du skal lære noe nytt som kanskje tar lang tid er at du lærer å nyte prosessen.

 

Å nyte prosessen istedenfor å jage resultater

Det som gjerne skjer er at folk jager kun resultater. De har godt fokus på hva de vil og hvor de vil, som er helt som det skal være i seg selv, men hvis du kjører tunnelsyn på de aspektene lager du en felle for deg selv.

Saken er at forandring tar tid, og før du er “der du vil være” har du ofte en lang prosess foran deg med lærdom, testing og feedback. Det kan være utfordrende og frustrerende, så det er viktig at du nyter den prosessen fullt ut og gleder deg over den, og at du er klar over at du gjør fremgang i ditt eget tempo.

Gled deg over hvert fremskritt du tar, over hver lille seier, ønsk feedback og “feiling” velkommen, fordi det er de tingene som vil peile deg inn mot de riktige handlingene, de riktige tankene og dermed også de resultatene du vil ha.

Et av de største problemene jeg møter på med klienter er derimot at de ikke klarer å nyte prosessen, men at de henger seg opp i det de ikke får til, at det tar for lang tid, at de ikke er der de “bør” være, de “må” bli bedre, og de setter seg i en negativ spiral av frustrasjon som de føler seg fanget i.

 

Overgi deg til prosessen

Som jeg alltid sier, du “må” ingenting, du “bør” ingenting. Ting er som de er akkurat nå, og det kan du ikke gjøre noe med akkurat i dette øyeblikket. Du kan ikke veive med en tryllestav og gjøre alt annerledes på sekundet. Du må først akseptere det som er før du kan gjøre noe videre med det. Uten det kommer du ingen vei.

George Leonard skriver om dette i sin bok Mastery. Han kaller det å overgi seg til prosessen, å innse at det er en kontinuerlig læringskurve som går opp gradvis, og at det vil være platåer der det føles som du ikke lærer noe, mens det du egentlig gjør er å integrere det du er i ferd med å lære.

Når du har mestret det får du plutselig massiv fremgang, og så står du på et nytt platå der du lærer nye ting. En fremgangskurve går oppover som en trapp, ikke som en rett linje.Mastery-Curve

Dersom du ikke klarer å akseptere at det er en prosess der det vil være feilsteg har du starta på helt feil grunnlag, og du vil stå ganske bom fast dersom du ikke gir slipp på det. Ta et dypt åndedrag, pust ut og gi slipp, la det gå. Det er ikke noe som “er der”, du skaper det selv og kan gi slipp på det når du selv vil.

Flere av studentene mine har slitt med dette, og det er ALLTID først når de lar det gå og aksepterer hvor de er og at det er en videre prosess at de faktisk begynner å gjøre fremskritt og begynner å nyte livet sitt. Før de innser det kan de oppleve resultater, men de føler seg aldri fornøyde, eller at de er “der de skal være”.

 

Du “fullfører” aldri livet

Det viktigste er å tillate deg selv å føle at du er på riktig vei.

En venn av meg sier alltid at det å føle at du er på riktig vei er den eneste følelsen av fullførelse du noensinne vil få.

Livet er ikke ment å “rundes”. Det handler ikke om å oppnå “nok” slik at du engang er ferdig og bare kan nyte livet uten å måtte vokse mer, fordi du har alt.

DEN DAGEN KOMMER IKKE!

Livet er en kontinuerlig prosess fra dag til dag der det alltid er mulig å bli bedre, å vokse mer, å bli dyktigere og oppnå nye mål. Det handler ikke om å “bli ferdig først” eller å bli “ferdig i tide”. Du blir aldri ferdig med livet. Om det så er din siste dag på jorda kan du oppnå noe selv om du ikke er her for å nyte det i morgen.

Overgi deg til prosessen og finn glede i å både lykkes og i å “feile”, fordi begge deler driver deg nærmere målet ditt på to ulike måter (og ofte mer gjennom å “feile”).

Du vil ikke føle deg lykkelig men mindre du tillater det, og dersom du ikke tillater det før du er “der du skal være”, der alt er i orden, så vil du aldri oppleve det, for den dagen fins ikke. Dersom du nyter reisen kan du derimot føle deg hver dag.

Og en siste ting: i min erfaring er det også ALLTID de som nyter reisen mest uten å stresse som oppnår mest på kortest mulig tid. Et lite paradoks som er verdt å merke seg 😉

Vi ses i morgen 🙂

Morten
P.S. Skriv gjerne en kommentar om hva du syns om julekalenderen og om det er et tema du vil vi skal dekke på bloggen. Dersom du får noe ut av det du leser, meld deg også på vårt gratis nyhetsbrev rett under denne posten.

Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below