Julekalender Dag 1: Effektiv Målsetting – Hvordan Skape Effektive, Motiverende og Klare Mål

Som start på hele den kalenderen vil jeg starte med å hjelpe deg å sette noen skikkelige, saftige mål, ettersom det kan være nøkkelen til en virkelig transformasjon!

Et mål er det som legger grunnlaget for alle handlingene dine. De er som et kompass du bruker når du dirigerer deg gjennom livet. Dersom du ikke har det bare vandrer du i blinde uten noen idé om hvor du kommer til å havne. Du ender kanskje opp med å oppleve det du har lyst til, kanskje ikke.

Med et mål øker du derimot den sjansen massivt. Med et mål vet du hvor du vil, og dermed kan du også ta handlinger som er i linje med de målene.

Du vet hvor du skal, du vet NÅR du har tenkt å komme deg ditt, og du vet HVA DU MÅ gjøre for å komme dit.

Når du vet det er det ikke lenger et spørsmål OM du kommer til å klare det du vil, det blir et spørsmål om NÅR.

“Setting goals is the first step in turning the invisible into the visible.”

~Tony Robbins

En studie som ble utført ved flere high schools i USA viste at kun 3% av studentene hadde klare mål som de hadde skrevet ned. Da de 20 år senere sammenlignet inntektene til de 3% med resten av deres avgangsklasser fant de ut at de 3% hadde tjent mer en de resterende 97% TILSAMMEN!

Det sier litt om verdien av et fast, solid, juicy, håret mål. Allikevel er det så få som skriver ned målene sine eller jobber med og reflekterer over målsetting. Det er det vi skal gjøre noe med sammen i dag.

Vi skal lede deg gjennom en målworkshop. Den samme som vi har med studentene i Passion Immersion, og dersom du stepper opp og faktisk gjør det som står i her kommer du til å ha et komplett sett med mål før du har lest ferdig denne blogposten.

 

Mortenhake.com Målworkshop

Du trenger:

  • Penn eller blyant
  • En notatblokk
  • En sang eller melodi som gjør deg skikkelig motivert og varer mellom 5 og 6 minutter

Har du funnet frem disse tingene?

Hvis ikke, GJØR DET NÅ! Det er ikke vits å lese denne posten hvis du ikke gjennomfører stegene. Da får du ikke noe ut av det.
.
.
.
Har du gjort det nå? Bra. (Kjefter bare på deg fordi jeg er glad i deg 🙂 )

Vi skal sette mål innen tre ulike kategorier

  1. Personlige utviklingsmål – Mål om hvordan du vil utvikle deg personlig, ting du vil oppnå i livet
  2. Tingmål – materialistiske ting som hus, båter, flysertifikat, kjæledyr, hjemmestudio eller opplevelser
  3. Økonomiske mål – hvor mye du vil tjene, hva du vil ha i banken, hvor mye vil spare, gjeld du vil betale tilbake

(Dette er bare retningslinjer. Du kan fint bytte ut disse kategoriene senere med noen som gjør deg mer motivert, som for eksempel “Familie, Hobby og Karriere”, men la oss ta utgangspunkt i de jeg nevnte ovenfor for enkelhetens skyld)

La oss starte med personlige utviklingsmål. Prosessen er enkel og gjentas for hver målkategori. Den er delt opp i tre steg

Steg 1:

Sett på sangen du har valgt deg ut, og med en gang den begynner å spille begynner du å skrive ned dine personlige utviklingsmål.

Ikke tenk deg om, ikke vurder hvor viktig målet er. Bare la pennen gå varm. Drøm deg bort. Ikke stopp å skrive før sangen tar slutt. Skriv ned alle de målene du rekker, alle de målene du vil oppnå innen personlig utvikling. Vær så spesifikk du klarer, men ikke stress med det. Klart nok for deg er klart nok. Tenk stort og ikke begrens deg på noen måte. Ikke tenk på hvor lett eller vanskelig det vil være. Skriv ned absolutt ALT du vil oppnå, lite og stort!

Eksempler kan være.

  • Jeg vil bli norgesmester i boksing
  • Jeg vil lære å kontrollere sinnet mitt
  • Jeg vil bygge en større og bedre sosial sirkel
  • Jeg vil få meg kjæreste

Når sangen din slutter stopper du å skrive. Du bør ha en lang og god liste med mål nå.

Steg 2

Neste steg er sette et tall ved siden av hvert mål

1 – Dersom du vil oppnå målet innen ett år
3 – innen tre år
5 – innen fem år
10 – innen ti år
20 – innen tjue år

Steg 3

Når du har gjort det skal du velge ut de tre av målene som du satte “1” ved siden av, de tre ettårsmålene som motiverer deg mest, og som du er mest sulten på å oppnå.

Etter at du har valgt ut de tre målene dine skal du sette på sangen din igjen. Mens den spiller skal du skrive igjen. Under hvert av disse tre målene skal du skrive ett avsnitt om hvorfor du er 100% HARDCORE dedikert til å oppnå disse målene innen ett år. Ikke bare tenk på de logiske grunnene, få med følelser. Hva ville det få deg til å føle om du oppnådde dette målet? Hva ville det ha gjort for livet ditt, for livskvaliteten din?

For å bruke eksempelet fra tidligere:

Jeg vil bli norgesmester i boksing – 1
Jeg har drømt om å drive med boksing siden jeg var liten og så Mike Tyson på TV. Jeg har et brennende ønske om å bli verdensmester, og derfor er første steg på den veien å vinne norgesmesterskapet. Dersom jeg oppnådde dette målet ville jeg føle meg sterk og uovervinnelig. Jeg ville bli oppdaget og få muligheten til å gå større kamper, og jeg ville blitt fylt med motivasjon til å jobbe enda hardere.

Virkelig lev deg inn i hvordan det ville være. Hvorfor er det viktig for deg? Skriv helt til sangen er ferdig, og les gjennom det du har skrevet. Føl motivasjon flomme gjennom deg. Se for deg hvordan det ville føles å gjennomføre det du har skrevet.

Repeter så denne trestegsprossesen for dine tingmål

Deretter for dine økonomiske mål

 

Connect med målene

Når du er ferdig (forutsatt at du har fulgt disse stegene fullt ut) sitter du igjen med ni saftige ,klare og motiverende mål som du er dedikert til å oppnå innen ett år fra nå av.

Ta litt tid til å lese over målene dine. Kjenn på følelsen av å ha en retning, se for deg at du allerede har oppnådd dem og kjenn hvordan det kjennes.

Spør deg selv hvordan det ville føles dersom du oppnådde alle disse målene innen ett år. Hvor sykt deilig ville ikke det ha vært. Hvor mye ville ikke det ha gitt deg motivasjon til å fortsette å sette målet og gå etter det neste nivået?

Hva om du bare oppnådde 80%, eller bare 50%? Ville ikke det ha føltes fantastisk? Bare femti prosent ville ha vært megamotiverende for de fleste, spesielt om du aldri har satt deg spesifikke mål og oppnåd dem før. Da er det lett å fortsette med målsetting og holde fokus på det de målene du setter deg.

 

Ett siste superviktig steg før vi er ferdige

Nå som du er i den oppglødde staten er det en siste ting vi skal gjøre, kanskje den mest viktige.

For hvert av de 9 målene du har satt deg skal du finne ett handlingssteg som du kan gjøre nå. Ikke om fem timer, ikke i morra, ikke neste uke, ! Så fort det lar seg gjøre.

-Hvis du vil bli ripped, skaff deg medlemsskap i et treningstudio
-Hvis du vil ha kjæreste, ring vennene dine, gå ut på byen og møt mennesker
-Hvis du vil spare opp 10 000, finn nærmeste tjuekroning og legg den til side.

Å ta handling mot målet umiddelbart, om bare på en liten måte, er helt KEY! Det er det som skiller de som oppnår fra de som for evig blir i planleggingsfasen. Hver gang du tar rask handling lærer du opp hjernen din, og om du fortsetter blir det etterhvert vanlig for deg.

Det er gjennom MASSIV HANDLING at du kommer at du oppnår målet ditt.

Målet er kompasset, men du må gå veien selv. Nå som du har målene klare er det derimot lett å vite hvor du skal gå, og ta de neste stegene som trengs.

 

Keep Your Eye On The Target!

Heng opp arkene med målene dine et sted du ser dem ofte, slik at du kan minne deg på dem jevnlig. Det er viktig å ha fokuset på dem hver dag. Mange har kanskje satt et mål, men de følger ikke opp, og da kommer de ingen vei. Hvert år går nyttårsforsetter og gode løfter i grøfta fordi vi faller av lasset etterhvert.

Du vil ikke at dette skal skje, og ikke jeg heller. Derfor skal jeg legge ut en artikkel i morgen der jeg forteller hvordan du kan sikre at du holder deg til planen din og gjøre det UUNNGÅELIG at du fortsetter å ta handling mot målet ditt til du har nådd det.

Det er en helt crucial ting, og alle som noensinne har nådd et mål har hatt det på plass. Kom tilbake i morgen, så du får det med deg du også.

Skriv gjerne en kommentar om hvilke mål du har satt deg og hvilke handlingssted du har tatt mot det. Ses i morra 🙂

Morten

Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below