Christian om “Selvregulerte Sammenbrudd”

Sjalabajs der!

Her om dagen ble jeg kontakten av en entusiastisk skribent som ønsket å dele litt value med deg gjennom bloggen min. Selvfølgelig skal han få lov til det! Dessuten har han fint poeng som det er verdt å få med seg. Så ønsk min gjesteskribent Christian velkommen:

Dette blir mitt første av forhåpentligvis flere bidrag til ICONs blogg fremover. Innlegget er om et velkjent fenomen blant psykologer kalt ”self regulatory breakdown”. Jeg ble mint på dette fenomenet da jeg leste Aftenpostens artikkel om at forskere hadde funnet løsningen til at det engelske fotballandslaget taper en stor del av straffesparkkonkurransene de deltar i.

Det som menes med self regulatory breakdown (heretter: SRB), er at når man utsettes for et intenst stress eller ubehag, vil vi mennesker automatisk gjøre hva som helst for å bli ferdig med påkjenningen, uansett utfallet av det du prøver å oppnå. SRB er, sammen med våre instinkter, i høy grad med på å skape den approach anxiety’en vi mennesker ofte har.

Om man ikke er vant med å approache, utsettes du for et så stort ubehag at du helst vil komme deg vekk fra utfordringen, uansett hvordan det skulle gå. Mange trekker seg, mange feiler totalt, og noen approacher vellykket. Vi vet nok om AA allerede, og det er ikke derfor jeg drar opp SRB nå. Derimot opplever man ofte SRB i andre av livets faser også.

Se for deg følgende scenario: Du er på skolen og nærmer deg slutten av eksamen. Svært motivert for oppgaven har du skrevet side opp og side ned. Men, når du kommer inn i den siste timen av eksamen merker du at engasjementet faller, du føler at kroppen din holder deg igjen fra å prestere like godt den siste timen. Du skriver ned noe kluss og er klumsete med å lese gjennom teksten, rette over, og generelt forbedre teksten. Like etter at du har levert eksamensoppgaven, ser du at du kunne prestert bedre, du føler du har ødelagt litt for deg selv i å oppnå målet om den karakteren du ønsket, og du blir mer nervøs for hvordan eksamen virkelig gikk.

Dette handler om SRB. Du utsettes for et ubehagelig mentalt press fordi du krever av deg selv at du skal prestere og gi solide svar for å oppnå den ønskede prestasjonen (her:karakteren). Derimot vil underbevisstheten din bare kvitte seg med ubehaget det føler, og den påvirker deg til å levere dårligere resultater enn du potensielt kunne klart å oppnå i samme setting.

Så hvordan løse problemet?

Forskerne som arbeidet med straffesparkkonkurranser, kom frem til at de spillerne som starter tilløpet raskest etter at dommeren blåser, har langt større sannsynlighet for å bomme enn spillere som tar en liten pause før de starter tilløpet. Det nevnes også at mange av verdens beste spillere knekker sammen før straffesparket skal tas, og leverer en langt dårligere prestasjon enn talentet deres tilsier. Det samme gjelder under eksamen også (og mange andre felter også, se nedenfor). Vær bevisst over at du skal bruke litt mer tid når du oppdager at du utsettes for SRB (det vil du, nå som du er bevisst klar over problemet (for de som kan litt om Nevrologisk Programmering, vet at du vil ha den største læringskurven når du går fra ubevisst til bevisst inkompetanse på et visst område)), slik at du får tvunget deg og hjernen din til å ikke falle for SRB. Legg vekk presset om at du må prestere, så presterer du som oftest bedre.

Jeg har opplevd SRB på mange felter en haug av ganger, men har heldigvis kommet meg bra ut av det de fleste gangene. Jeg vet fra bekjente og hendelser jeg kan relatere til at svært mange har hatt store selvregulerte sammenbrudd i løpet av livet sitt, og at de fleste opplever det i ny og ned. Som sagt er det ikke bare under eksamen (eller straffesparkkonkurranse) man opplever SRB, men i de fleste sammenhenger der du utsettes for en prestasjonsforventning, som på idrettsbanen, jobbsammenhenger og generelt de aller fleste situasjoner hvor du blir utsatt for et stort press.

Jo flere ganger du opplever SRB i tiden fremover, jo mer vil du huske dette innlegget og bli mint på at du skal få kontroll underbevissthetens ønske om at du skal bryte sammen. Over tid vil du bli mye flinkere i alle livets faser hvor du utsettet for et type press. Tidligere i innlegget nevnte jeg SRB knyttet til AA (Aproach Anxienty). Selv om 3-sekundersregelen eksisterer så du blant annet skal minimere AA, er det viktig at du har kontroll over deg selv og har fjernet SRB før du approacher. Jeg er sikker på at de fleste har opplevd at de har gått opp til en kvinne, følt de har prestert langt dårligere enn talentet deres med kvinner tilsier, og ikke har forstått hvorfor. Vel, nå forstår du mye av årsaken.

Arbeidsplassen er et av de stedene selvregulerte sammenbrudd oftest oppstår, og fra egne meninger vil jeg påstå at de som tjener mesteparten av lønna si på provisjon, er blant de som utsettes for SRB mest. Også de innenfor økonomisektoren ser ut til å være svært utsatt. Jeg kan garantere at alle som tjener lønn på provisjon, vil prestere laaangt bedre når de først får kontroll over SRB. Hvis du tenker over det, opplever du ofte SRB i alle situasjoner du føler deg presset i. Hvis du ikke er helt overbevist enda, se for deg en situasjon hvor du har trosset instinktene dine. Som en strikkhopp-entusiast kan jeg relatere meg til de gangene jeg hopper strikk. Når jeg står på rampen og ser ned, sier hele kroppen at jeg skal hoppe så fort jeg får høre ”gå!”. Siden jeg trosser instinktene mine med å hoppe mange titalls meter ned i et juv, vil ubehaget være så stort at jeg (og alle andre) bevisst blir klar over ubehaget. I et strikkhopp får man jo ikke prestert noe bedre enn at man hopper, men om man tar seg et par sekunder ekstra tid før man hopper og virkelig får kontroll over SRB i en så presset situasjon, vil man ikke bare få en enormt god trening i å kontrollere SRB, men man vil også få en helt annen følelse av hoppet!

Selv vil jeg påstå at selvregulerte sammenbrudd er et av de viktigste temaene du må kunne beherske om du ønsker å bli god i selvutvikling. Mens jeg skrev denne teksten merket jeg prestasjonsforventningen (siden det er en stor og populær blogg jeg skriver for), brukte tid for å kontrollerte den, og føler selv jeg har levert et bedre produkt til dere enn hva jeg hadde gjort om jeg ikke var klar over fenomenet jeg nå har beskrevet. Når det er sagt, god helg! Hilsen Christian Braathen (aka Standingout).

ps: Hvis du føler du kan forbedre gamet ditt når det kommer til facebook, IM og over SMS, sjekk ut siden til christian: smsboka.

Interessant tema, Christian. sal definitivt tenke på det neste gang jeg føler “RSB” 😉 For spørsmål eller kommentarer, kontakt Christian på Facebook.

Ellers kan jeg fortelle deg at jeg kommer mest sannsynlig til å holde seminar i Kristiansand den 15. November om alt går som planlagt. All ære til min venn John som har fått med seg Raymond, og engasjerer og inspirerer folk på sørlandet for tiden! Om du ønsker å komme på seminaret, som forøvrig er “gratis” – det vil si at det eneste dere betaler er for å for dekket lokalet og reisekostnader etc. Sikkert 50-100kr – så sjekk ut facebook-gruppen.

Love

-ICON

Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below