7 Nøkler Til Ustoppelig Selvtillit

Forestill deg at du hver eneste dag gikk ut av døra med en følelse av fullstendig tro på deg selv.  Du er i kontroll over ditt eget liv og du virkelig  styrer din verden! Hva andre mennesker mener om deg, betyr ikke så mye – du vet hva du er verdt, og uansett hva dagen måtte bringe – så vet du at du vil håndtere det.

Spør en hvilken som helst jente hva hun ser etter i en mann, og selvtillit vil være topp 3 kvaliteter hun ser etter. Det samme gjelder en sjef for et firma som skal ansette nye mennesker…

Det er også den kvaliteten de fleste nordmenn ønsker de hadde hatt, men ikke har.

Jeg vet det, fordi jeg hver uke møter masser av nye mennesker som alle ønsker å forbedre seg selv – og selvtillit er alltid helt der oppe på ‘ønskelisten’.

Vi vil føle oss som en million, overkomme vår frykt og usikkerhet – og lære å være oss selv 100%.

Og det er selvsagt mer enn mulig – jeg har gjort det selv.  Og jeg vet hvor frustrerende det kan være å føle den ukomfortable følelsen manglende selvtillit gir…

Derfor er det superviktig at du leser denne posten, for selvtillit er noe man kan forbedre ganske hurtig om man er villig til å legge litt innsats i det 🙂

Tips #1: Solid forberedelseSelvtillit med Public Speaking

Selvtillit kommer naturlig når man vet hva man gjør, mens usikkerhet og frykt ofte har sin rot i det ukjente som vi ikke helt forstår.

Derfor er det lett for å ende opp i en slags ond sirkel hvor man begynner å danne seg store skrekk-scenarioer i hodet, og tenke på alt det forferdelige som kan skje om man prøver å kaste seg ut i det.

Slik mangel på selvtillit når man skal begi seg inn på noe nytt kan ofte paralysere en, og hindre en fra å utnytte de ressurser man virkelig har.

Solide forberedelser og research kan gjøre underverker her, fordi det gir deg en følelse av å ha kompetanse i det du nå skal inn i. Og kompetanse gir selvtillit!

Er du redd for forsamlinger, kan du for eksempel studere hvordan gode taler er satt sammen, og du kan øve inn talen din slik at du på forhånd vet hva du skal si. Forbered deg ved å modellere måten de presanterer på foran speilet, og lag cheat-sheets så du aldri mister tråden, og du vil føle en stadig økende trygghet og selvtillit når du først trer på scenen.

Forbered deg godt, og du vil føle deg mer komfortabel og selvsikker – men pass på!! Det er lett for å falle i fellen å forberde seg til evig tid, og aldri ta action! Ikke la det bli en unnskyldning, og sett deg en klar deadline for når du skal handle. Er det snakk om public speaking, inviter menneskene og sett datoen!!

Tips #2: Forstå rekkefølgen på selvtillit og handling

I en av mine absolutt yndlings-scener fra filmen “Three Kings”, spiller George Clooney leder for et lite team like etter den første Gulfkrigen, da en ung soldat deler sin tvil:

Fantastisk scene, og den deler et budskap du kanskje ikke liker å høre, men det er viktig at du får det med deg likevel.

All selvtillit er tilegnet og utviklet. En har ikke selvtillit før du tar handlingen, men det er noe som vokser for hver handling du tar.

Ingen er født med selvtillit, og alle selvsikre fryktløse mennesker du kjenner, har utviklet det gjennom de opplevelser og handlinger de har gjort gjennom livet.

Hver gang du gjør noe du ikke trodde du kunne, bygger du din selvtillit og din trygget på at du kan handle andre tøffe, utfordrende situasjoner.

Selvtillit i høydenTips #3: Drep din frykt

I dag er det aller meste av frykt psykologisk. Frykt for edderkopper, snakke for forsamlinger, møte fremmede, er alle irrasjonelle ulogiske ting å være redd for!

Men den eksisterer likevel, og er definitivt  virkelig for de aller fleste av oss i en eller annnen form…

Frykten er vår største fiende på veien mot ustoppelig selvtillit, og er forklaringen på hvorfor millioner av mennesker blir stående stille i livet paralysert av en frykt for noe som 9/10 ganger aldri vil skje.

Når du knuser din frykt, sender du et sterkt signal til deg selv:

“Jeg var redd, men jeg gjorde det, og jeg lever enda. Jeg føler meg faktisk enda bedre”

Hver gang du gjør noe du frykter, styrkes din selvtillit. Det er som en muskel som bygger seg opp, og gjør det sterkere til å møte frykt igjen neste gang.

Etter hvert som nervesystemet ditt bygger nye referanser på at “Det gikk bra nå igjen”, så blir det mindre og mindre skremmende, og til slutt er det helt normalt. Som å ta en dusj, eller spise.

Men uten handlingen som fører til våre nye oppdagelser og vår trygghet i situasjonen, vil vi aldri oppnå den selvtilliten vi så sårt trenger for å utleve våre drømmer og lidenskaper!

Tips #4: Feire din seier!

Veien til suksess er alltid fylt av utfordringer og ‘ikke-planlagte hendelser’, og om vi ikke passer på, kan det fort virke som en endeløs rekke av vanskeligheter og problemer.

Derfor er det ESSENSIELT at vi sørger for at vi hele tiden gjenkjenner de små positive fremskritt vi har, og feire våre seiere – uansett hvor små de er!

Livet er sjelden en serie av kjempestore trappetrinn vi hopper opp, og det er lett å glemme at vi hele tiden gjør fremskritt.

En av de beste ting jeg noen gang har gjort for å øke min selvtillit, og mitt selvbilde var å lage en liste over 101 suksesser jeg har opplevd i mitt liv. En liste som jeg stadig oppdaterer i dag!

Ved å feire våre suksesser oppnår vi en positiv motivasjon ved å hele tiden feire vår vekst. Du utvikler en attitude og en indre selvtillit ettersom du øker troen på at du du kan få det du gjerne vil ha.

Sitt ned og begynn å skrive ned de opplevelser, erfaringer og andre ting du vil feire som en suksess i livet ditt – og ikke gi deg før du har fått ned 101 seiere! Det kan være alt fra hvordan du lærte å gå, til hvordan du nailet jobb-intervjuet som 16 åring!

Husk på at hver enste lille seier er enda et steg nærmere ditt mål, og prosessen dit skal hele veien nytes.

Tips #5: Pass på hvem du sammenligner deg med!

sammenligne deg selv med andre

“Enjoy your own life without comparing it with that of another.”
– Marquis de Condorcet

Om du hver dag tok alle andres styrker, og sammenlignet de med dine største svakheter – hvordan tror du selvtilliten din ville sett ut da?

Og det er heller ikke veldig nyttig 🙂

Om jeg velger å hele tiden se på hvor god Christiano Ronaldo er å spille fotball, og se hans ferdigheter i forhold til mine vil jeg aldri føle meg lykkelig.

For selv om du er flinkere enn meg til å synge, så betyr jo ikke det at jeg skal slutte å synge, eller få dårlig selvtillit på grunn av det!

I stedet kan jeg se på hvor langt jeg faktisk har kommet siden jeg først begynte å danse – og føle den styrken som kommer av å vite at jeg vokser og utvikler meg hver gang jeg danser og synger.

Prøv å legg merke til hvordan du sammenligner deg med andre mennesker, og når du gjør det ta deg selv i det og si “EYYHHH STOPP!!”, og skift fokus!

Still deg i stedet spørsmål som:
“Hvor var jeg for 3 måneder siden?”
“Hvor langt har jeg kommet bare den siste måneden?”

Fokuser på din egen vekst og utvikling, og hvor langt du er kommet siden du først startet, så vil du merke at din opplevelse blir langt mer oppbyggende, og din selvtillit vil øke som et resultat.

Tips #6: Implementer et selvsikkert kroppspråk

Forståelsen av hvordan din fysikk påvirker selvtilliten, og hvordan du bruker din fysikk til å øke din selvtillit, er kanskje en av de mest effektive metoder for å øyeblikkelig endre sin selvtillit.

“Motion Creates Emotion”

Psykologer forteller oss at vi kan endre våre følelser ved å endre vårt kroppspråk. For eksempel vil du faktisk føle deg gladere om du prøver å smile og se oppover. Du føler deg mer selvsikker når du står rakrygget, enn når du står bøyd forover med hengende hode…

baby med selvtillitOg det kan brukes på mange måter… Er du sjenert for folk? Prøv å strekk ut armen neste gang du møter en person, grip hånden og se personen inn i øynene, smil og si “Hei, hyggelig å møte deg”.

Boken Magic Of Thinking Big deler 5 konkrete ting du MÅ gjøre for å bygge selvtillit ved bruk av din fysikk:

  1. Øv deg på å holde øyekontakt med mennesker du møter.
  2. Gå 25 % Raskere
  3. Snakk høyere, og si din mening.
  4. SMIL
  5. Gå, Stå, Sitt og Beveg deg som en selvsikker mann

Gå ut og observer mennesker som er selvsikre, og kopier deres kroppspråk i ulike situasjoner så vil du merke selvtilliten vokse. Fysikk og følelser henger tett sammen, og man kan forandre sin følelse av selvtillit i løpet av få sekunder om man lærer å beherske sitt kroppspråk!

Tips #7: Vær en person du respekterer

…og gjør det du føler er riktig, som du kan være stolt av!

All verdens teknikker og strategier vil ikke hjelpe deg om du ikke liker deg selv.

Vi har alle et ideale av en person vi gjerne ønsker å være, hva denne personen vil gjøre og hvordan han/hun vil lede sitt liv.

Det betyr også at hver gang man gjør noe som strider mot hvem man gjerne ønsker å være, så ødelegger man egentlig sin egen selvtillit.

Å gjøre det du vet er riktig holder samvittigheten din tilfreds, og det øker din selvtillit. Når vi gjør det vi vet er feil av oss, så skjer det to negative ting:

  1. Vi føler skyldfølelsen som gnager bort all vår selvtillit bit for bit, og du vil se over skulderen din hele tiden og være redd for at….
  2. Andre før eller senere finner ut av det, og mister tillitten til deg.

Men ofte er vi ikke en gang klar over hvem vi ønsker å være, og hvilke idealer vi ønsker å leve opp til – og det er viktig!

For så snart du vet hvem du ønsker å være, kan du begynne å tre inn i rollen og være stolt av deg selv…

Da jeg en gang skulle utvikle mitt sosial liv, begynte jeg først å se på teknikker og strategier for å få folk til å like meg… Jeg lette hele tiden etter metoder som ville skjule det jeg egentlig så i meg selv, og det faktum at jeg ikke var stolt av den personen jeg var!

Det var ikke før jeg definerte hvem jeg gjerne ønsket å være, å begynte å leve opp til en person jeg kunne være stolt av at andre i retur også begynte å sette mer pris på meg.

en-katt-med-selvtillitOg det gir mening, for hvorfor skal andre like meg om jeg ikke liker meg selv?

Hvordan finne ditt selv-ideal og bli mer selvsikker i dag:

  1. Finn ut av hva ditt selv-ideal er. Hvordan vil du gjerne være som person? Hva vil du at folk skal si om deg i din begravelse?
  2. Skriv ned de handlinger du kan ta for å bli mer som den personen du ønsker å være
  3. Tre inn i rollen som ditt selv-ideal – og gjør de handlinger du trenger å gjøre i 30 dager!

Det endret alt når jeg visste med sikkerhet at om jeg møtte meg selv på gaten i morgen ville jeg møte en person jeg ville like og respektere, en person jeg kunne være stolt av å ha i livet mitt!

Og det er dette det hele bunner ut i… Vær en person du respekterer og liker.

Av alle tips jeg kunne gitt deg om å øke din selvtillit, er det dette jeg lever og ånder som det beste prinsipp jeg kan gi.

“You Never Know What May Come Of Your Actions, But If There Is No Action, There Is No Result”
– Gandhi

Og om du ikke gjør det nå, ta handling på det og gjør noe med! Det verste du kan gjøre er å ikke gjøre noe, og senere angre på alle de opplevelsene, drømmene og menneskene du kunne møtt, men aldri gjorde fordi du ikke trodde på deg selv og turte gjøre noe!

Det var alt for denne gang 🙂

Skriv en kommentar i feltet under nå, og fortell meg dine tanker! Vi sees snart!

– Knut Johannessen

 

Click Here to Leave a Comment Below