Julekalender Dag 2: Den ene tingen du MÅ ha for å oppnå dine mål

Heya!

I gårsdagens post om mål sa jeg at jeg skulle følge opp med en artikkel om hvordan du gjør det UUNGÅELIG at du tar handling mot målet ditt og når det, så det er det jeg skal gjøre.

Det er den ene superviktige tingen som gjør at folk som Tony Robbins konsistent klarer å holde seg til planene sine…

…det er det som styrer vanene og handlingene dine…

…og det er også noe av det viktigste du må ha på plass for å skape forandring i livet ditt. Dersom du mestrer det vil du alltid kunne klare å gjennomføre planer og handlinger resten av livet.

Hva er den tingen?

Leverage

 

Hva er leverage?

Å ha leverage (eller innflytelse for å prøve å oversette til norsk) på deg selv vil si at du har kontroll på det som driver deg fremover, at du skaper sterk motivasjon uten å måtte vente på at det kommer til deg utenifra.

Målene våre er hva, handlingene våre er hvordan, mens leverage er HVORFOR! Derfor der det så viktig. Det er motivasjonen og drivkraften bak alt vi gjør

“Given a big enough why people can bear almost any how.”

~Friedrich Nietzsche

Leverage består av to elementer, to instinkter som er hard-wired i hjernen vår som en del av menneskelig natur:

  • Behovet for å oppnå glede/nytelse

  • Behovet for å unngå smerte.

Hvordan vi knytter glede og smerte til ulike aktiviteter og situasjoner i hode vårt bestemmer om vi føler oss motivert mot det eller fra det (det er også verdt å nevne at vår driv til å unngå smerte er sterkere enn vår driv til å oppnå glede). Vi kan ta et veldig enkelt eksempel for å illustrere:

Hvis jeg ba deg om å legge hånda di på en varm kokeplate ville du sikkert ha blånekta. Hvorfor? Fordi du sikkert har gjort det en gang da du var liten, og du vet hvor sykt vondt det gjør. Du kobler det å putte hånda di på den kokeplata med intens smerte, og det å ikke gjøre det med å unngå smerte. Brent barn skyr ilden, som ordtaket lyder.

 

Leverage = Vaner og handlinger

Slik har du kondisjonert deg til en oppførsel som forsvarer deg, men på samme måte har du også kondisjonert deg til flere atferdsmønstre som ikke tjener deg. Kanskje du kobler slit og stress med å dra på trening, men glede og nytelse til å ligge på sofaen og spise godteri. Det at du unngår å bli sliten er viktigere enn tanken på de positive effektene av å trene, så derfor blir du værende der du er, selv om du innerst inne skulle ønske du hadde drivet til å dra på trening.

Mange av disse koblingene i hjernen din laget tidlig i barndommen uten at du var bevisst på det. Det positive er at nå som du blir klar over det kan du ta kontroll selv og skape egne mønstre.

Tenk deg hvordan det ville være å kunne skape glede og motiverende følelser knyttet til alt det du har lyst til å kunne gjøre, og samtidig motivere deg vekk fra uvanene dine. Det vil forandre vanene du har, og vanene dine er livet ditt i et nøtteskall.

 

Hvordan skape leverage

Leverage skapes som sagt gjennom å bevisst knytte følelser, enten positive eller negative, til opplevelser og situasjoner.

Det er akkurat det jeg fikk deg til å gjøre da jeg ba deg skrive et avsnitt under hvert av de ni målene vi skrev ned i går om hvorfor du ville ha det. Du rettferdiggjorde hvorfor du ville ha målet ved å assosiere gode følelser til det. Det er en start, og du kan skape mye sterkere leverage og gjøre det uunngåelig å ikke gjennomføre ved å lage en ekstremt sterk leverage.

 

Tre måter å skape leverage på

1. Sett deg ned og skriv en liste der du skriver ned 10 positive konsekvenser av å gjøre en handling, og 10 negative konsekvenser av å ikke gjøre det (en tidligere student skrev ned 100 positive grunner til å snakke med fremmede jenter og 100 negative effekter av å ikke gjøre det. Han kom seg ut på gata fort)

2. Lag et veddemål eller en kontrakt med en venn der du avtaler at dersom du ikke følger opp på løftet du gir deg selv eller planen du har laget, så vil det medføre en konsekvens eller straff.

Idéer kan være:

  • Kompisen din får 1000 kroner av deg dersom du ikke følger opp
  • Du må gjøre en klein utfordring i all offentlighet
  • De får barbere vekk øyenbryna dine (tre tidligere studenter av meg var uten øyenbryn i en måned. Etter det fulgte de hardt opp).

Du kan også selvfølgelig bruke nytelse som motivator isteden, ved å lage en belønning for deg selv hvis du følger, hvis det funker bedre for deg. Det beste er å kombinere begge deler, slik at du både har noe som trekker deg mot målet og dytter deg vekk fra den uønskede oppførselen.

3. Bruk det Tony Robbins kaller “gyngestolteknikken”

Tenk deg at du sitter i en gyngestol. Du er gammel og skrøpelig og har kun noen få år igjen av livet ditt. Kroppen din er skrøpelig, og du har ikke lenger muligheten til å gjøre det du kunne før.
 
Tenk at du sitter og tenker tilbake på livet ditt, på alt du gjorde og ikke gjorde, og kjenner på hvordan det føles. Tenk på et mål og visualiser at du har oppnådd det og sitter og tenker tilbake på alt det har gitt deg. Tenk på alle de gode opplevelsene du har hatt som følge av at du tok den avgjørelsen om å step up og nå det målet. Tenk på alle de gode minnene, alle de gode følelsene og alt det positive du har fått inn i livet ditt som følge av at du sto på til du klarte det.
 
Forestill deg så at du ikke oppnådde målet ditt, at du ga opp eller ikke gadd å gjennomføre. Tenk på alt du gikk glipp av i livet ditt som følge av det, hvordan du lot muligheten gli ut av fingrene dine fordi du utsatte det eller ga etter for frykt. Tenk på hvor lite den frykten betyr når alt kommer til alt, og hvordan du skulle gitt så mye for å få en sjanse til. Kjenn på all den angeren du bærer på fordi du ikke gjorde det du ville, og nå er det for sent. Du er gammel og skrøpelig og kan ikke gjøre det, og du kommer til å gå i graven bærende på den smerte fra det ugjorte som du aldri kan få igjen.

 

Dersom du bruker bare en av disse teknikkene får du nok en god motivasjonsboost. Bruker du alle sammen samtidig kommer du nok til å få fyr i ræva og sette fart mot målene dine med sikkerhet!

Ta målene dine fra i går og bruk disse metodene for å skape mer leverage og driv mot å oppnå dem og drive gjennom all frykt, tvil og utsettelse. Noen ganger får du bare en sjanse. Make sure it counts.

Ses i morgen

<3

Morten

Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below