Salatboller

Det er lett å skylde på andre mennesker når vi kræsjer i den daglige kommunikasjonen, enten det er familie, kjæreste, venn e.l.

“Om ho bare hadde vært litt mer forståelsesfull, hadde det ikke vært noe problem”

“Jeg går på eggeskall når jeg er rundt han, i frykt for at han klikker”

“Om ho bare ikke ble så fort sur, så ville alt vært greit”

“Han vil ha alt på sølvfat, akkurat som han fikk av moren sin”

Dette er vanlige klager man kan høre i forskjellige slags forhold. De kan uttrykkes fra en partner, et barn eller en foresatt.

Og hva er det som går igjen i alle utsagnene?

Jo, at “om bare den andre personen hadde forandret seg, hadde forholdet vårt vært mye bedre” – med andre ord, folk blir fastsatt i mønstre hvor de klandrer hverandre. De fleste av oss ser på seg selv som uskyldige tilskuere i sine forhold, som ikke er skyld i forholdets kvalitet. Det er akkurat som om vi tror at måten vi er på, er totalt urelatert til hvordan de andre oppfører seg. Vi ser kun vårt eget synspunkt, og glemmer at alle handlinger har en konsekvens. Alt vi sier (både med munnen og med kroppen) fremkaller en respons, en reaksjon.

Et eksempel fra mitt eget forhold:

Rebecca: (viser meg at 2 salatboller er orange etter gulerøttene) “De er blitt sånn her, og jeg får det ikke vekk. Jeg har prøvd med Zalo”

Morten: Gjør det noe da?

Rebecca: Ja, jeg syns ikke det er noe fint å servere salat til venner og familie i ekle salatboller.

Morten: Putt den i oppvaskmaskinen da…

Rebecca: Nja, jeg gidder ikke bruke masse strømpenger på å vaske kun disse to. Det koster jo bare 10kr for en ny på IKEA (vi har benkoppvaskmaskin med lite plass).

Morten: Hæ?! Det er jo billigere med én vask dah! (irritert tone)

Rebecca: Nei, det er jo ikke det, da.. Dessuten har jeg jo prøvd med Zalo sier jeg. Og glovarmt vann. Blir vel ikke noe bedre i maskinen? (litt irritert tilbake)

Morten: Whatever…

Rebecca: *lukker døra*


Som den tullingen jeg var, tenkte jeg kun på hva jeg mente i sammenhengen og ble med en gang irritert da ho mente noe annet enn meg. Et klassisk eksempel på selvsentrert tankegang som kun er effektiv til å skape ‘kvælme’, som en god venn kaller det.

Hadde jeg vært litt glup, hadde jeg satt meg i hennes sko, og på den måten klart å skifte den mentale rammen på mine utsagn. Dermed ville hennes respons mest sannsynlig vært annerledes. Med en gang jeg svarer i en irritert tone, vil ho selvfølgelig reagere negativt på det. Her er et eksempel på hvordan jeg kunne gjort det bedre:

Rebecca: (viser meg at salatbollene er orange etter gulerøttene) “De er blitt sånn her, og jeg får det ikke vekk. Jeg har prøvd med Zalo”

Morten: Gjør det noe da?

Rebecca: Ja, jeg syns ikke det er noe fint å servere salat til venner og familie i ekle salatboller.

Morten: Jeg skjønner. Kanskje det hjelper å ta den i oppvaskmaskinen?

Rebecca: Nja, jeg gidder ikke bruke masse strømpenger på å vaske kun denne. Dessuten tror jeg ikke det kommer til å funke. Det koster også bare 10kr for en ny på IKEA.

Morten: Jaok, jeg ser den. Hva om vi prøver med den minste bollen når maskinen er full neste gang, hvis ikke så kjøper vi nye.

Rebecca: YEEEEEEY, beste løsningen, hurraaa du har så store muskler!!! 😉 <3 <3 <3


En enkel justering av fokuset ditt (i dette tilfellet, mitt) kan forhindre en konflikt. Mange konflikter!

Lykke til

Love

Morten

 

 

Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below