Havner du over 7 på skalaen?

Jeg er storfan av Jonas sine poster. Jeg kan ikke dy meg ^^…

Denne bloggposten  er et utdrag fra Opp om morgenen systemet™

Ta frem penn og og papir, eventuelt åpne opp et nytt worddokument…for her skal du få noen oppgaver.

Hvor viktig er det for deg å lære deg til å stå opp om morgenen?  La oss gjør et lite eksperiment. Svar på følgende spørsmål:

På en skala fra en til ti, hvor frustrert er du over at du ikke klarer å stå opp om morgenen?

1 = Du er ikke frustrert i det hele tatt. Du tenker ikke på det som et problem.

5 =Middels frustrert. Det irriterer deg litt noen ganger.

10 = Du er så frustrert at du begynner å gråte når du tenker på det. Du knytter nevene mot himmelen hver eneste dag i sinne og avmakt.

Hvis din plassering på frustrasjonskalaen er på under 7 tviler jeg på at du vil klare å gjøre noe med problemet.

Hørte du det?

Hvis du ikke er frustrert nok vil du ikke gidde å gjøre det som skal til.

Hvorfor det?

Fordi vaneendring er ekstremt vanskelig i utgangspunktet … men å forsøke å endre noe du egentlig ikke bryr deg om er tilnærmet lik umulig!

Derfor er det et godt tegn hvis du kjenner sterke følelser i forhold til temaet. Jo viktigere dette er for deg, jo mer sannsynlig er det at du klarer å mobilisere nok krefter til å skape en forandring.

Frustrasjonen du føler over å ikke få det til blir dermed din viktigste drivkraft

Havnet du på under 7 på skalaen har du egentlig to valg:

  1. Du kan finne et annet område av livet ditt å jobbe med og bare akseptere at ting er som de er om morgenen.
  2. Du kan øke frustrasjonen.

En måte å øke frustrasjonen på er å skrive en liste.

Oppgave 1:

Lag en liste over hvorfor det er negativt at du IKKE klarer å stå opp om morgenen.

Hva er negativt ved at du ikke klarer å stå opp på det tidspunktet du ønsker.

Er det den slappe følelsen i kroppen?

Rekker du ikke å dusje?

Kommer du alltid for sent?

Får du ikke tid til prosjekter som er viktige for deg?

Tips: For å forsterke de negative følelsene ytterligere kan du se for deg hvordan du vil ha det om 10 år om du fortsatt ikke har klart å løse problemet.

2. Glede

Det er ikke selvdisiplin som er den viktigste byggeklossen for å endre en vane. Det viktigste er hvor motivert du er. Selvdisiplinen kommer etter at motivasjonen er avdekket. Å bruke selvdisiplin til å oppnå noe man selv ikke mener er nyttig eller godt er ganske enkelt destruktivt.

Det er hesten som skal trekke kjerra, ikke omvendt.

Hvis noen har gitt deg denne boken i gave, men du selv ikke bryr deg noe særlig med å forandre døgnrytmen og morgenrutinene dine. Glem det. Det skjer ikke.

Du kan gjerne lese denne blogposten som underholdning, eller for å lære noe nytt om vaneendring, men du vil ikke lære deg å stå opp om morgenen, med mindre du virkelig ønsker det selv.

Vi har allerede sett på frustrasjonen over den nåværende situasjonen som en av motivasjonens byggeklosser. En annen og kanskje viktigere bestanddel er gleden ved å eventuelt lære deg å stå opp om morgenen.

Hva vil være positivt med å lære å stå opp om morgenen?

Det eksisterer en viss uenighet rundt hva som er den viktigste motivasjonsfaktoren for å nå et mål eller endre en vane: Frykten for hva som kan skje hvis du ikke klarer det, eller gleden ved å faktisk klare det du bestemmer deg for.

En undersøkelse som tok for seg en gruppe mennesker og deres nyttårsforsetter, fant ut at de som fokuserte på gleden ved å eventuelt holde sitt nyttårsforsett klarte seg bedre enn de som fokuserte på det negative ved å feile.

Vi vet at frykt og smerte er sterke drivkrefter i mennesket, men det kan se ut som at for å opprettholde en vane på lang sikt er du nødt til å også identifisere deg med de positive konsekvensene av å få til det du prøver på.

Oppgave 2:

Lag en liste over ting som er positivt med å lære å stå opp om morgenen

Se for deg hvordan du vil ha det om du faktisk klarer å løse problemet.

Vil det være en stor forskjell i livskvalitet? Hvordan da?

Ville du føle deg bedre? Hvordan?

Hvorfor?

Hvordan vil relasjonene dine påvirkes?

Hva annet ville vært annerledes?

Hva annet?

 

3. Hvorfor ?

”He Who Has A Strong Enough Why, Can Bear Almost Any How” – Friedrich Nietzche

Hvis du har sterke nok grunner til hvorfor du ønsker å gjøre noe er sjansen for at du lykkes større enn om du driver rundt uten mål og mening. Det er derfor spørsmålene om frustrasjon og positive konsekvenser er så viktige. De får frem hvorfor det er viktig for deg å lære dette.

Neste oppgave blir en kombinasjon av de to foregående.

Oppgave 3:

Lag en liste over 20 ulike grunner til Hvorfor du ønsker å lære deg å stå opp om morgenen

Tips til oppgaven:

1. Bestem deg for at listen skal være på over 20 grunner. Da tvinger du deg selv til å bli mer kreativ og grave dypere i din egen motivasjon.

2. Heng listen opp et sted du kan se den på veggen, slik at du minner deg selv på din egen motivasjon. Dette kan være til stor hjelp særlig i startfasen eller i perioder hvor du skal starte opp igjen etter et avbrekk.

For å komme i gang med listen kan du kikke litt på disse grunnene, kanskje du kjenner deg igjen i noen av de?

1. Hvis du ikke klarer å stå opp om morgenen, hvordan skal du da klare å få til noe som helst annet? Å komme seg ut av sengen og å komme i gang med dagen er den absolutt minste betingelsen for å ha en noenlunde vellykket dag. Om du ikke mestrer dette, er det lite sannsynlig at du vil klare å gjennomføre noen andre planer eller drømmer du måtte ha. På den annen side; klarer du faktisk å stå opp, legger du et godt grunnlag og bygger momentum for å oppnå andre mål du har.

2. Dine handlinger den første timen av dagen setter sitt preg på resten av dagen. Starter du dagen med å utsette og vike unna, er det stor sjanse for at du fortsetter den trenden resten av dagen. Er du derimot, resolutt og bestemt og kommer deg ut av sengen, setter du en god standard for resten av dagen.

3. Å beherske det å stå opp gir en mestringsfølelse som smitter over på alt annet du gjør. Klarer du å stå opp om morgenen vil du ganske enkelt stole mer på deg selv, og få en bedre selvfølelse. Motsatt gjelder det samme, om du ikke klarer å stå opp starter du dagen men en nederlagsfølelse og venner deg til å ikke stole på deg selv.

4. Å bruke snoozeknappen, gir en uggen, sløv følelse i kroppen, som varer i mange timer etterpå. Vanen med å sove 5 minutter til, våkne, sove 5 minutter til og deretter våkne igjen, gir klare fysiologiske utslag som matthet og tretthet resten av dagen. Å bruke snoozeknappen for mye kan rett og slett føre til konsentrasjonsproblemer. Motsatt vil du føle deg friskere, mer opplagt og uthvilt om du står opp med en gang vekkerklokken ringer.

5. De aller fleste suksessfulle og ansvarsfulle mennesker har lært seg til å beherske sin egen døgnrytme.  Alle liker en person som har orden i sysakene. Det er et tegn på modenhet og ansvarlighet. Start med å lære deg denne lille tingen så er du på god vei.

Hvilke andre grunner har du?

Jeg vet ikke med deg, men jeg blir utrolig motivert av å lese dette!

Boka til Jonas: Opp Om Morgenen Systemet

<3

Morten

Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below