Slik blir du mindre sjenert

sjenert

Er du sjenert? Har du vanskeligheter med å takle mennesker eller spesielle situasjoner? I så fall her jeg gode nyheter til deg. Du trenger ikke lide av sjenerthet. Jeg har jobbet med SÅ mange sjenerte gutter og jenter som har tatt tak i livet sitt, og idag går rundt å syntes det er enkelt å forholde seg til andre mennesker og sosiale situasjoner. Å vinne over sjenansen krever trening, men det er definitivt vel verdt det med tanke på at resultatet er økt selvtillit og selvbilde. Våkne opp og føler seg bra med seg selv, sterk og klar for å møte verdens utfordringer med selvtillit og sikkerheten av å vite at ingen følelser av å være sjenert kan noen gang stå i veien for deg noen gang igjen.

Om du virkelig ønsker å kvitte deg med sjenansen din, så er det viktig å sette en ting på plass aller først. En myte må knuses. Myten om at man ikke kan forandre personlighet.

Du har ingen fast personlighet. Du forandrer deg hele tiden. Du er annerledes nå enn du var tidligere i dag! Cellene i kroppen din dør og blir byttet ut sakte men sikkert. Avhengig av hvor gammel du er så har du sakte forandret personlighet flere ganger. Når du var barn, puberteten, så modnes du osv.

Enhver etikett du holder fast på, eller merker andre med – er helt tåpelig å bevare – å kalle deg selv eller andre for en sint person, en sjenert person, en sterk person osv er begrensende. Etiketten er begrensende, du tar noe stort og komplekst og prøver å sette det i en bås som heter f.eks. “sjenert” . Med en gang du setter en merkelapp på deg selv som sjenert, så barberer du bort et helt spekter av atferd og følelser du er i stand til – noe som hadde vært nyttig å brukt som resurser.

Det er som å være snekker, men merke seg selv som en som bare hamrer. Hva gjør du når du trenger å sage noe? Du kan ta en sag å få det gjort raskt, eller du kan begrense deg til hamring og banke løs til solen går ned og arbeidet ditt vil se forferdelig ut når du endelig er ferdig. Sørg for at du ikke begrenser deg selv til en personlighet for resten av livet ditt. Jeg har selv, og sett så mange klienter som har forandret personligheten sin. Ja, det tar tid og ja, du må steppe opp. Men om du bestemmer deg, og ikke gir opp, så kan jeg garantere deg lys i tunnelen. Du er et menneske og du er langt mer fleksibel enn du tror. Ikke blokker deg fra andre aspekter av deg selv ved å fokusere på kun en ting. Du er ikke dominant eller underdanig, nysjerrig eller trangsynt, sterk eller sensitiv – du er i stand til å oppleve alle sammen! Som en snekker som bruker mange redskaper.

Det er skrevet hundrevis av bøker om sjensanse og hvordan å kvitte seg sjenertheten, men det er færre teknikker som folk kan ta i bruk her og nå. Derfor har jeg laget en liste over ting du kan begynne å ta handling på akkurat nå.

1. Sørg for at du føler deg bra! – Ja, denne er litt “javel, captain-obvious…”, men heng med meg her. Det er veldig enkle steg du kan ta for å føle deg fantastisk til enhver tid. Kle deg bedre oftere. Bruk mer tid på de tingene du syns er gøy. Bruk mer tid på de menneskene du syns det er gøyest å være rundt. Kun det å vite at du ser bra ut vil styrke din selvtillit betraktelig. For å få mer ut av dette kan du spørre deg selv: Hva får meg til å føle meg bra? Når føler jeg meg best – og hvorfor? Når man stiller seg selv de riktige spørsmålene, får man de riktige svarene.

2. Ta sjanser minst en gang om dagen. Det er utrolig forfriskene å erobre sine frykter ved å ta handling på dem. Jeg vil gå så langt som å påstå at den aller beste måten å komme seg ut av sin sjenerthet er å steppe opp og gjøre ting man frykter. Det vil gi deg en helt fantastisk selvtillit, og du vil begynne å tro på deg selv mye mer. Start med små risikoer og frykter, og etterhvert som du serier over dem gå videre til større ting. Det finnes ikke en ting du ikke kan gjøre. Kjenn på sannheten om at for å vokse ut av sjenanse, så er du nødt til å forandre deg – og for å skape forandring er du nødt til å ta handling.

3. La dem vite det. Når du er i en samtale, enten det er med en annen, eller om det er i en gruppe, så la dem få vite at du er sjenert. Ja, si det til dem der og da. Det vil hjelpe dem å ikke missforstå deg, og de vil ta det til betraktning og mer sannsynlig invitere deg inn i samtalen og lytte bedre. Folk respekterer ærlighet og sårbarhet. Du vil kjenne at det du har sett på som svakheter kan omformes til styrker ved å være ærlig. Du vil også se at du tiltrekker flere ærlige folk inn i livet ditt som et resultat.

4. Avvisning er et faktum i alles liv. Det er sjeldent du som person som blir avvist. Det er oftest fremgangsmåten din, eller måten du oppfører deg på. Si for eksempel at du spør noen på date, og de sier nei. Da er det viktig å vite at det kan være tusen grunner for den tilsynelatende avvisningen. Kanskje vedkommende akkurat har kommet ut av et forhold, og sørger over det. Kanskje hun/han bare har andre preferanser. Akkurat som du er tiltrukket av visse personlighetstyper, så er andre det også. Kanskje du bare ikke er vedkommendes type. Aksepter dette, og du vil komme over det. Aldri ta det personlig og husk at hvis folk avviser deg så er det på grunn av deres preferanser.

5. Engasjer deg i aktiviteter som gjør deg begeistret og på topp, eller start en hobby som gir et avbrekk. Som gir deg avslappende stunder. Det kan være alt fra modelljernbane til karate. Ta noen sjanser og hopp i det. Å oppsøke noe som gjør deg glad er en perfekt motgift for skyhet.

7. En metode mange av mine klienter har hatt stor suksess med er å proaktivt gå inn for å ta mer plass. Være litt brautende nesten. Da er det ikke snakk om å tråkke andre mennesker på tærne, eller skryte seg selv i skyene. Jeg snakker om å modellere de personen som man merker er i rommet eller ikke. De som ikke er redd for å snakke høyt, eller avbryte en venn fordi han er ivrig og engasjert. Ta en avgjørelse på at fra idag av skal du sørge for at alle i rommet vet at du er der, og alle vet når du går. Snakk høyere og øv deg på å ta mer plass.

Ta plass!

8. Gå ut! Du er nødt til å trene opp din sosiale muskel, og den beste måten å gjøre det på er å dra mye ut å mingle med andre mennesker. Om du er vant til å sitte mye inne, så kan det ta litt tid før du er vant til å gå ut mye, men etter du har gjort det noen uker, så vil det ikke være tungt lenger, men det vil virke naturlig. Akkurat som fysisk trening 😉

Lykke til! Om du trenger noen som kan hjelpe deg igang og bli med ut å sosialisere seg, så ikke nøl med å ta kontakt. Virkelig. Jeg vil at du skal ta tak i dette IDAG. Jeg, eller en av gutta i teamet mitt er mer enn villig til å hjelpe deg å sette opp en plan for hvordan du skal knuse sjenertheten din.

<3

Morten

 

Morten Hake

Mental Health Coach and Freedom Facilitator Morten Hake is for many known as the most sought after mental health coach for young people struggling with confidence, insecurity, and worry. He's passionate about motivating people to see their true potential and when he's not busy recording podcasts, making films or traveling, he's probably enjoying the stage whether it's a dancefloor or doing keynote speeches at a lifestyle creation event.

Click Here to Leave a Comment Below